TERCER SECTOR SOCIAL
Misc 03/04/2014

El finançament de les ONG trigarà a recuperar-se

Un estudi d’Esade preveu que la caiguda del 22% entre el 2010 i el 2012 no es revertirà abans del 2017

Auri Garcia Morera
3 min

BarcelonaEl finançament de les entitats del tercer sector social trigarà a recuperar-se de la caiguda dels últims anys, segons un estudi presentat ahir per l’Institut d’Innovació Social d’Esade, PwC i l’Obra Social de La Caixa. L’estudi calcula que el 2010 el conjunt d’entitats de l’Estat tenien un pressupost global de 9.530 milions. Una xifra que va caure un 22% entre el 2010 i el 2012, en què va arribar a 7.400 milions. Segons l’estudi, aquesta caiguda no es revertirà abans del 2017, en què el càlcul més conservador preveu que el nivell de finançament sigui encara un 6% inferior al del 2012. El càlcul més optimista preveu que sigui només un 2% superior al del 2012, de manera que continuaria molt lluny del nivell del 2010.

Malgrat les retallades en el finançament públic, l’estudi presentat ahir constata que la reducció va ser encara més gran en el finançament privat. Així, mentre els ingressos públics van baixar un 20%, els privats van baixar un 25%. Entre les administracions públiques, la Unió Europea va ser l’única que va mantenir la inversió, mentre que les comunitats autònomes i els municipis van ser els que van retallar més, un 30%. Dels ingressos privats, els que van resistir millor van ser els provinents de socis, mentre que els d’empreses van caure un 33% i els de les obres socials de les caixes d’estalvis un 42%.

El director de l’Institut d’Innovació Social d’Esade, Ignasi Carreras, va assegurar ahir durant la presentació de l’estudi que la recuperació passarà “per aconseguir que la societat espanyola, ciutadans i empreses facin un pas endavant i assumeixin els reptes socials i mediambientals”. Tot i que els ingressos privats són els que van baixar més entre el 2010 i el 2012, l’estudi pronostica que també són els que poden créixer més entre el 2012 i el 2017. Així, per al finançament públic el càlcul més conservador preveu una reducció addicional del 8%, i el més optimista un increment de l’1%. Per al finançament privat, el càlcul més conservador preveu una reducció addicional del 2%, i el més optimista un increment del 3%.

Antonio Martínez, soci d’estratègia i operacions de PwC, va avisar que hi ha hagut un “canvi estructural”, i que “la reconversió de la captació de fons públics cap a un model diferent de relació amb el sector privat és fonamental” per a la recuperació de les ONG. Martínez també va defensar un “impuls cap a la captació de nous socis”. Un 19% dels espanyols són donants d’entitats socials, mentre que la mitjana europea és del 33%. França arriba al 53% i el Regne Unit al 56%.

Desaparició d’entitats

L’estudi també apunta que la crisi ja ha començat a provocar la desaparició d’entitats. Calcula que es poden haver extingit aproximadament el 14% de les entitats socials, i que poden haver aturat la seva activitat aproximadament el 20% de les entitats. Aquestes xifres són estimacions mitjanes a partir de les respostes a una enquesta de responsables d’entitats que mantenen la seva activitat. El 94% dels responsables d’entitats asseguren que han hagut de prioritzar programes, i el 92% que han hagut de dedicar més esforços a la captació de socis i empreses, per diversificar les fonts d’ingressos. A més, el 78% han intensificat les activitats que generen ingressos propis i el 76% han congelat salaris.

Un altre canvi significatiu ha estat la reducció del nombre de treballadors de les ONG. La plantilla total, que el 2010 era de 1.534.000 persones, s’ha reduït un 18%, fins a 1.259.000 persones. Dins de la plantilla, però, el nombre de voluntaris ha augmentat lleugerament, mentre que el nombre de treballadors ha caigut un 42%.

Els ciutadans, contents amb els serveis socials dels ajuntaments

El 64% dels ciutadans valoren positivament els serveis socials dels ajuntaments, segons una enquesta de Feedback per a l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Quan se’ls pregunta quina administració s’ha de fer càrrec dels serveis socials perquè el servei sigui el millor possible, el 53% trien els ajuntaments, mentre que el 30% preferirien que fos la Generalitat i el 17% altres institucions. El president de l’ACM, Miquel Buch, va assegurar ahir en un comunicat que les dades demostren que “la gent valora la proximitat i la qualitat”. Sobre la reforma de l’administració local del govern espanyol, que posa en perill el model de serveis socials d’ajuntaments, Buch va denunciar que “qui en sortirà més perjudicat seran els ciutadans”.

stats