Misc 14/08/2013

Els famosos es passen al cultiu de vi ecològic

Andrés Iniesta, Carles Xuriguera i Rafael Faixedas, i Brad Pitt i Angelina Jolie són alguns dels nous vinaters

Selena Soro
4 min
Els famosos es passen al cultiu  De vi ecològic

BarcelonaJoan Manel Serrat, Lluís Llach, Andrés Iniesta, Gérard Depardieu, Francis Ford Coppola, Bob Dylan, Brad Pitt i Angelina Jolie... són només alguns del famosos que en els últims anys han decidit invertir en la indústria del vi o bé conrear les seves pròpies vinyes. Molts ho veuen com una inversió a llarg termini, i altres com una afició per apropar-se més a la seva terra.

A l'actor i membre de Teatre de Guerrilla durant 12 anys Carles Xuriguera l'interès pel món del vi li ve de família. "Abans totes les cases de pagès o de poble tenien una relació molt directa amb la terra, amb un petit hort o unes vinyes a prop", assenyala Xuriguera. "El meu avi es feia el vi a casa, per a consum propi. Era un vi molt dolent, per cert", recorda amb un somriure. Durant molts anys, explica, no va es va interessar gaire pels experiments del seu avi. Fins un dia que, de cop, la vinya va tornar a aparèixer al seu projecte de vida: "De sobte vaig notar dins meu que necessitava estar-hi en contacte. Em vaig començar a interessar pel vi i per la manera de produir-lo a Catalunya, i vaig començar a comprar raïm en llocs a la vora de casa i a fer proves de vinificació".

Vins de quilòmetre zero

No va ser fins fa tres anys que, gairebé per accident, va decidir conrear les seves pròpies vinyes. "Un incendi va calcinar les terres que teníem al massís del Montgrí. Es van cremar les cinquanta oliveres centenàries que hi teníem", recorda Xuriguera amb tristor. Abans també hi havien tingut vinyes. "Vam decidir netejar-ho tot i recuperar-ho". Així va ser com, de les cendres, van començar a plantar les primeres llavors. Rafael Faixedas -el seu company d'escenaris-, el seu germà Lluís i Narcís Barrera van assessorar-se i van patentar la seva marca, Caralluna del Montgrí. Un nom que conté les dues primeres lletres dels noms dels socis i que, a més, amaga la filosofia que Faixedas i els seus companys volen per al seu vi: que sigui un producte ecològic i de quilòmetre zero que creixi en sinergia amb tot el que l'envolta.

"A la pagesia les fases de la lluna sempre han tingut una relació molt directa amb la terra. Volíem transmetre aquesta idea d'aprofitar l'entorn al nostre favor sense perjudicar-lo", subratlla. Per això no fan servir ni fungicides ni pesticides, s'ajuden dels insectes i de plantes compatibles amb els conreus i a l'hivern deixen que un pastor de xais passegi el seu ramat per la vinya i l'adobi de manera natural. De moment, les vinyes del Montgrí són massa joves per assolir el nivell que busca aquest empordanès, així que per elaborar el seu primer vi, l'Assaig, ha fet servir raïm del Pla del Bages.

Xuriguera, que parla de les seves vinyes amb passió, té molt clar que ara el món del vi ja forma part d'ell: "M'omple de felicitat i plenitud, no m'importa dedicar-hi les hores que faci falta, perquè per a mi és una activitat que té sentit", conclou.

Hollywood és vinícola

Brad Pitt i Angelina Jolie, a França

No, no és que Hollywood sigui terra de vins. Però molts dels actors i actrius que alguna vegada han desfilat per la catifa vermella s'han ficat de ple en el món del vi.

El matrimoni format per Angelina Jolie i Brad Pitt va llençar al març les seves primeres 6.000 ampolles d'aquest beuratge. En només 24 hores, es van esgotar. La parella, que viu als Estats Units però estiueja a França, té unes vinyes al seu castell del cor de la Provença, el Château Miraval. Des d'allà, els Jolie-Pitt cultiven raïm 100% orgànic i lliure d'herbicides i pesticides, que després es recull manualment per assegurar-ne la qualitat. Mentre el matrimoni de celebrities està fora, la família Perrin –amb una llarga tradició en el món vinícola– s'encarrega d'elaborar el vi i distribuir-lo. A finals d'aquest mes, la pròxima tirada de vins Miraval, de la bodega Jolie-Pitt & Perrin, es podrà comprar des d'arreu del món per internet.

Francis Ford Coppola, A Napa

Per als amants del vi que també siguin melòmans, els interessarà saber que als anys 70, el Château Miraval s'utilitzava com a estudi de gravació. Pink Floyd, Sting, Sade, The Cranberries i The Gipsy King van ser alguns dels que hi van actuar.

El cineasta Francis Ford Coppola, director de la saga El Padrino, també és un dels grans implicats en el món del vi. En el seu cas, va més de vint anys que s'hi dedica, i els seus caldos han rebut nombroses distincions. L'última, del Grup Enològic Mexicà, que van escollir "Millor Etiqueta" una de les seves collites de 2009, el Coppola Black Label.

Al voltant de les seves vinyes, a més, Coppola hi ha construit tot un món. Estan obertes al públic i hi ha des de restaurants i piscines enormes on banyar-se i prendre el sol fins a un museu cinèfil amb objectes que Coppola ha anat guardant al llarg dels anys, com ara l'escriptori de Don Corleone.

"Andrés Iniesta està completament implicat en els cellers"

El dia que Andrés Iniesta es va casar amb Anna Ortiz al castell de Tamarit, a Altafulla, va brindar amb el seu propi vi, el Corazón Loco. La seva família ha estat en contacte amb el món vinícola des dels anys 90, fent vi per a altres cases, però no va ser fins el 2010 que van obrir els seu propi celler. "L'Andrés hi està completament implicat", explica Juan De la Rubia, del departament d'adminitració dels cellers Iniesta. "S'informa periòdicament de com van les coses per aquí i sempre està molt present", afegeix. Potser per això, el seu caldo principal, el Corazón Loco, s'assembla una mica a ell: "És el nostre vi més dinàmic, jove i internacional. Té la màxima qualitat, però a la vegada és genial per a ocasions més informals: barbacoes, tapeig o festes", explica De la Rubia.

Els vins d'Iniesta es destienen en un 40% al mercat de l'estat i un 60% al mercat internacional. El 6 d'agost, a més, Bodegas Iniesta S.L. va ampliar el seu objecte social a "la prestació de serveis de restaurants, cafeteries, càterings, convencions i allotjament turístic extrahoteler", segons recollia el Butlletí Oficial del Registre Mercantil d'Albacete. Faltarà veure si, com Francis Ford Coppola, Iniesta també decideix fer un petit museu amb tots els seus trofeus.

stats