08/06/2015

Una exposició per aconseguir l’“acceptació social” de la MAT

3 min
El delegat de REE a Catalunya, Lluís Pinós, a la mostra instal·lada a Terrassa per explicar el recorregut que fa l’energia abans d’arribar a les cases.

TerrassaUs heu preguntat mai què passa darrere d’un endoll cada cop que hi connectem el carregador del mòbil? Red Eléctrica de España (REE) vol que ho sapiguem, perquè en siguem conscients i gastem menys, però també perquè entenguem que la seguretat de subministrament elèctric té uns peatges que s’han d’acceptar. I si ho comencem a entendre de joves, millor. Per aquest motiu des del 2010 tenen una exposició itinerant anomenada Una autopista darrere l’endoll que intenta explicar de manera molt pedagògica com funciona el sistema elèctric espanyol, i està pensada, sobretot, per a alumnes de secundària. Aquesta exposició ja ha passat per Granada, Logronyo, Valladolid, Las Palmas, Sevilla i Mèrida, i ara ha arribat a Terrassa, concretament al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, on s’estarà fins al novembre d’aquest any.

REE és una de les empreses més grans de l’Estat -privada, però amb una important participació pública-, i té el monopoli de les infraestructures de transport d’energia. En els últims temps s’ha trobat amb molts entrebancs per construir les seves torres i subestacions: oposició de veïns i d’ecologistes, i enganxades amb la teranyina burocràtica dels ajuntaments. Fins fa un temps REE feia servir el comodí de la declaració d’interès públic que li signava el govern espanyol de torn per expropiar aquells amb qui no arribava a cap acord. Es va guanyar molta mala fama, i per això ha decidit canviar d’estratègia. Més diàleg i més esperit didàctic. Com el que es vol aconseguir amb aquesta exposició, encara que tingui alguns punts febles.

Divulgació i conscienciació

Lluís Pinós, delegat de REE a Catalunya, ens hi va fer una visita guiada: “Es tracta d’una combinació de divulgació i conscienciació per fer entendre que s’han de fer moltes coses perquè tinguis llum a casa. L’objectiu és explicar que darrere de l’endoll no hi ha una paret buida”. L’exposició comença pel principi -i no és una obvietat-, és a dir, explicant el principi físic de l’electricitat, i com es genera: hidràulica, eòlica, cicles combinats, nuclears... Una de les mancances és precisament que no recorda els avantatges i desavantatges de cada font d’energia, com la nuclear. “No podem obrir tots els debats, no entrem en aquest tema, com a REE gestionem l’energia que tenim i prou”, es defensa Pinós.

Un mapa mostra en quins punts de l’Estat es produeixen tots aquests tipus diferents d’energia, i molts estan concentrats al nord. Ergo, com que la generació no coincideix amb la demanda, cal construir grans xarxes de transport. L’exposició tampoc explica, com defensen algunes persones, que també hi hauria la possibilitat de generar energia de manera més pròxima, més emmallada al territori, per evitar aquestes grans autopistes.

L’exposició està plena de jocs interactius i petits experiments, un dels quals vol demostrar que, per transportar energia, el millor és l’alta tensió, perquè se’n perd menys pel camí. És a dir, per això és important la molt alta tensió (MAT). A poc a poc anem arribant al nucli ideològic de la mostra. Un altre mapa mostra totes les línies de MAT a Espanya i Catalunya, i fa un zoom a l’àrea metropolitana. “Ho veus, aquí no arriba prou xarxa de molt alta tensió”, ens recorda el delegat de REE. L’ombra de la MAT per Collserola plana per la sala, però no s’explicita. Segur que a Lluís Pinós li encantaria convidar l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, gran opositora que la MAT passi pel seu municipi, a fer un volt per l’exposició.

Interconnexió amb França

La mostra també lloa les bondats de la interconnexió elèctrica amb França, i tots els beneficis que reporta. Hi ha un apartat específic per al túnel del Pertús, inaugurat fa pocs mesos, que és subterrani perquè la UE els hi va obligar, molt a desgrat de REE. Potser per aquest motiu, quan tot seguit apareix un joc en què has de construir una línia elèctrica que uneixi una central nuclear amb un poble, el soterrament no apareix com una de les alternatives. Vaja. “Amb aquest joc demostrem que no es tan fàcil fer una línia respectuosa amb el medi ambient...”

L’últim apartat de l’exposició està destinat a l’eficiència energètica. Explica què és el que gasta més electricitat en una llar, i dóna consells per evitar-ho. Una autopista darrera l’endoll ha sigut premiada per la Comissió Europea com una de les cinc millors pràctiques per “millorar la comprensió de la necessitat de desenvolupar instal·lacions de transport d’electricitat i per afavorir la seva acceptació social”, diu la nota de premsa. Quedem-nos amb la paraula clau: “acceptació social”.

stats