SALUT

Un 22% dels psicòlegs tenen risc de trastorn mental

Els professionals de la salut tenen una percepció de més mala salut mental que la població general, ja que estan en contacte amb malalts, amb els seus familiars, amb la mort, treballen en organitzacions complexes i sovint ho fan en situació de precarietat laboral.

Els psicòlegs són, però, uns dels professionals sanitaris amb més bona percepció de salut mental i general, però tot i això un 21,8% dels psicòlegs tenen algun risc de patir un trastorn mental, un percentatge “poc alarmant” en comparació amb altres professionals sanitaris com els farmacèutics (35,45%) o les infermeres (36,8%). Antoni Calvo, director de la Fundació Galatea, destaca que si no “varien les circumstàncies de treball d’aquests psicòlegs” aquest risc “es pot multiplicar”. La xifra augmenta entre els professionals menors de 35 anys fins el 27,7% i disminueix amb l’edat. Així es desprèn de l’estudi de salut, estils de vida i condicions de treball dels psicòlegs i psicòlogues de Catalunya que ha fet el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) en col·laboració amb la Fundació Galatea. Un dels factors de risc psicosocial que més afecta el treball és la síndrome d’esgotament professional o burnout, i té una incidència especial en els professionals de la salut, ja que treballen amb persones amb qui poden implicar-se emocionalment. Segons l’estudi, l’esgotament emocional afecta gairebé una tercera part dels psicòlegs catalans (32%), tot i que només un 9,7% presenten un nivell elevat. “Els psicòlegs es dediquen moltes hores a tractar amb persones amb patiment emocional i, malgrat que tenen estratègies, si no som capaços de gestionar bé l’exposició permanent als problemes dels altres, patirem”, diu Calvo.

Un 61,6% dels psicòlegs declaren que pateixen com a mínim una malaltia o trastorn de llarga durada, més els homes (54,4%) que les dones (47,2%), com ara hipercolesterolèmia, depressió, ansietat, diabetis o malalties respiratòries.

Els professionals joves són el col·lectiu que més preocupa els autors de l’estudi. “Un percentatge majoritari dels psicòlegs treballen en l’àmbit privat i ho fan sols, i difícilment tenen un col·lega que els digui: «No estàs bé, cuida’t». No tenen la capacitat que algú els faci de mirall. I treballem per trobar eines d’autodiagnòstic i mesures de detecció de l’estrès”, explica Calvo.

L’estudi constata que els psicòlegs són un col·lectiu molt feminitzat: un 82% dels professionals són dones. Està integrat per professionals que treballen majoritàriament per compte propi en consultes privades i en tasques assistencials. L’exercici professional dels psicòlegs es caracteritza per una elevada presència de pluriocupació. Un 40,5% tenen més d’un lloc de treball i la majoria (70,6%) es dediquen al treball assistencial.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF