NORMATIVA

El decret de guarderies afectarà 145 centres

Tot i la confrontació d’alguns sectors, està previst que s’aprovi a final d’aquest any

La Conselleria d’Afers Socials ha iniciat una ronda per explicar el projecte de decret de guarderies a associacions, administracions i ciutadans. Es preveu que pugui entrar en vigor a final d’any però en cas que el Parlament aprovi la proposició no de llei de MÉS per Menorca, “no tindrem cap inconvenient a traslladar la feina feta als consells insulars perquè la continuïn”, explica la consellera, Fina Santiago.

De moment, les guarderies per a nins de 0 a 3 anys només necessiten una llicència d’activitats i un certificat d’instal·lació elèctrica per poder obrir el negoci. Hi ha detectades 145 guarderies no regulades en el conjunt de la comunitat, especialment a Mallorca i Eivissa. Moltes es troben en condicions òptimes però n’hi ha d’altres que poden exercir dins un garatge, “sense cap altre requisit que no sigui el d’un comerç habitual. No es demana cap titulació a l’empresari o als cuidadors, cap requisit arquitectònic ni cap requeriment específic”, lamenta la consellera Santiago. Des de la Conselleria, recorden que només poden ser inspeccionats per Sanitat i per Educació i “els mateixos tècnics ens diuen que no s’estan cobrint les condicions mínimes”.

El projecte de decret de les guarderies s’ha trobat amb una forta oposició del col·lectiu educatiu i també de la primera força política a Menorca. MÉS per Menorca ha presentat una proposició no de llei que s’ha de debatre en el Parlament en la qual es demana la retirada del decret per, entre altres coses, deixar aquesta competència en mans dels consells insulars. La Conselleria del Govern admet que si el Parlament ho dicta retirarà el recurs i traslladarà la feina feta als organismes insulars. “El més important és obrir el debat”, asseguren, tot recordant que aquest document sorgeix arran que els consells es varen negar a encapçalar la regulació.

En qualsevol cas, la prioritat de l’executiu és que les guarderies es regulin. “No significa ni promocionar-les, ni posar-les al mateix nivell que les escoletes, però així com estan no poden continuar”. Mentre no hi hagi una modificació de la Llei d’educació estatal, les guarderies continuaran existint perquè els pares tenen dret a deixar els seus infants algunes hores en un centre.

En el decret amb què es treballa es regulen condicions específiques de sanitat i de pedagogia. “Volem que les persones que hi fan feina tinguin una qualificació laboral, que es treballi en un lloc amb les condicions arquitectòniques adients, que se separin els nins per edats…”, explica la consellera.

“El nostre objectiu final és tenir una etapa educativa de 0 a 3 anys universal i gratuïta, això no vol dir obligatòria perquè hem de respectar els àmbits familiars que poden atendre els infants”, afegeix Jaume Ribas, director general d’Innovació i Comunitat Educativa.

Des de la Conselleria d’Educació recorden el primer decret es va fer l’any 2008, acompanyat d’una línia d’ajudes i inversions. “En començar aquesta legislatura ens plantejàrem potenciar de nou aquesta etapa”, explica Ribas. La inversió que s’hi ha dedicat és de 5,187 milions d’euros, “en tres anys s’ha fet més inversió que en les dues legislatures anteriors”, afegeix Ribas.

En aquesta ocasió es volen introduir dins el circuit d’atenció primerenca les 145 guarderies detectades, una xifra que admeten que podria ser superior. El gruix de les guarderies està detectat a Mallorca, només entre 15 i 30 de les 145 són a Eivissa i a Menorca, reconeixen, és una oferta gairebé residual “amb una realitat molt diferent”.

El projecte que maneja la Conselleria proposa que totes les guarderies s’hagin d’inscriure dins un Registre Unificat de Serveis Socials i que totes elles disposin d’una autorització.

Per aquest motiu, les guarderies tindran un termini d’un any per ajustar-se a les condicions que disposa el decret.

S’hi demana que el sòl de l’exterior sigui tou, que els mecanismes elèctrics i les escales estiguin protegits, que hi hagi un espai diferenciat per als bressols i que no hi hagi menys d’una persona titulada per a cada dotzena infants.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF