Publicitat
Publicitat

A temps de decorar la casa per Nadal

Les garlandes de ganxet i les corones tèxtils a les portes són algunes de les novetats d'aquest hivern

Una senzilla estrella vermella pot donar un toc de Nadal al menjador de casa. L'estudi Vernita, amb tres sòcies ben actives al capdavant, hi aposten, juntament amb les garlandes de ganxet i les corones tèxtils per a les portes. "Una corona a la porta d'entrada de la casa ja fa Nadal", expliquen. Les corones que han creat al seu taller del Poble Nou estan fetes amb tuls, botons, xapes, ganxet i llana. Combinen totes les textures, perquè totes tres experimenten i sobretot reciclen materials que han anat fent servir durant l'any per a altres creacions. "A principi de curs, la demanda són els materials escolars, les bosses de berenar, els llençols per portar a les llars d'infant, els pitets", expliquen la Neli Ferrer, la Laura Asensio i la Nacha De Muro.

Per als que vulguin ficar l'esperit de Nadal dins de casa però no s'hi vulguin gratar gens la butxaca, la recomanació bàsica que fan és que es deixin portar pel que els agradi més, perquè tot s'hi val. "Només aconsello que guarneixin la casa amb la clau de divertir-se", diu la Neli Ferrer, una de les sòcies de Vernita. Així, per passar-ho bé, i pensant en la personalitat de cadascú, diu: "Si sou dels que us agrada col·leccionar taps de suro, munteu una garlanda amb uns quants taps lligats per un filferro". Les garlandes són tendència top ten siguin del material que siguin. A més, tenen l'avantatge que es poden reaprofitar per altres festes de l'any, perquè sempre queden bé i no es mengen espai.

Reciclar materials

Si teniu cabdells de llana a casa, uns pompons, també es poden convertir en garlandes i decorar qualsevol racó de la casa. "A més, els pompons de llana es poden fer fàcilment amb les criatures", diu la sòcia de Vernita que en té tres, la Nacha, i que parla per experiència pròpia. De garlandes, Vernita n'ha creat de ganxet, per a aquest Nadal, de dos tipus diferents. N'hi ha que són boles farcides, com si fossin 3D, i n'hi ha de planes. Totes dues són de colors pastel, dels que queden bé a qualsevol paret, estigui pintada del que color que sigui.

L'arbre de Nadal, si opteu per tenir-ne, es pot decorar amb pompons i amb piruletes de sucre, per exemple. "Hi va haver un any que el vaig decorar amb forquilles vermelles de plàstic que m'havien sobrat d'una festa infantil", recorda la Neli. El Teatre Nacional de Catalunya (TNC), de fet, va decorar un Nadal el hall amb jocs de cuina de joguina, que penjaven de petits arbres ornamentals. Una decoració senzilla però divertida.

Mentre expliquen records, van afegint consells per decorar la casa amb un pressupost baix. "Amb fulls de paper es poden fer flocs de neu; n'obtindreu una decoració única i irrepetible, que guarneix des d'un vidre fins a una paret". Els flocs de neu es poden fer amb fulls de paper blanc, amb els d'una revista de color ("queden la mar de bé") o amb paper de seda.

I si teniu boles de Nadal de tota la vida, les que tradicionalment es penjaven a l'arbre, recicleu-les. "Les podeu trobar espantoses, però les podeu costumitzar amb un tros de tela que us agradi i que tingueu per casa". Talleu un quadrat de tela, després feu un nus a la part de dalt i lligueu-la a la bola amb un tros de llana.

L'arbre de Nadal

Sobre l'arbre de Nadal, expliquen: "Si us agraden molt però la casa és petita i no n'hi cap cap, se'n pot fer un en una paret amb mil i un gomets de colors que siguin removibles. Les botigues Zara Home han creat aparadors en què havien fet la forma d'un arbre amb plats de plàstic en una paret. "Al mercat hi ha uns gomets que es poden enganxar i desenganxar fàcilment de la paret i que no deixen senyal un cop s'han tret".

Aquests dies els llums de Nadal no poden faltar. "Si en teniu d'antics, fiqueu-los en un gerro de vidre transparent", suggereixen. Potser eren llumets que podrien haver quedat antics o desfasats, però amb aquesta idea, il·luminaran i guarniran la casa.

"I si sou molt atrevits, llanceu-vos a la taxidèrmia handmade ", diuen les Vernita rient. La taxidèrmia és tendència, sobretot per Nadal, i pot decorar una paret de casa amb molt humor. Ara bé, el cap de ren (per exemple) estarà fet amb cartró, roba i unes banyes de pi. "Són molt divertits; a Vernita en venem i són un èxit perquè és com una picada d'ullet artesanal i sostenible a una tradició feixuga".

L'aposta forta de Vernita per a aquest Nadal són les estrelles, les de color vermell amb punts blancs i les verdes. N'han fet de dues mides, la XL i les petites, que venen en capses de cartró, que a la part superior tenen una xapa de tela del mateix color que hi ha a l'interior. Si s'opta per les estrelles petites, el fil que embolcalla la capsa es pot fer servir per transformar-les en les garlandes que totes tres recomanen especialment per a aquest Nadal. Per la seva banda, Enrique Fabregat, gerent de Fabregat Decoració de Nadal, comenta que la tendència predominant per Nadal és el color. "Les noves il·luminacions i els nous materials han donat pas a unes possibilitats cromàtiques que fins ara eren impensables", afirma.

Decoració amb fins benèfics

Ja fora de la llar, aquest any l'Hotel Mandarín de Barcelona ha optat per decorar les seves instal·lacions del passeig de Gràcia de Barcelona també amb el tradicional arbre de Nadal, però guarnit amb desenes de dibuixos infantils embolcallats a les branques. Al costat de l'arbre, un llibre gegant en reprodueix els originals perquè es puguin observar bé. Si agrada, el dibuix és a la venda, i el fons recaptat va a la fundació Soñar Despierto (www.sdespierto.es). La iniciativa ha tingut bona acollida entre els clients de l'Hotel, que s'emporten a casa el dibuix infantil després de la seva contribució social i original.

Esperit nadalenc: tenir-ne o no

¿I si no es vol decorar la casa per Nadal? És una opció, esclar, però "llavors la pregunta és què no agrada de Nadal", explica el psicòleg Xavier Oñate. El mateix especialista en dóna les possibles respostes, que proposa que cadascú es plantegi: "¿La falsedat i la hipocresia? ¿Trobar-se amb una família que no s'estima? ¿El consumisme i l'angoixa per comprar? ¿El record d'experiències de la infantesa desagradables en relació amb les festes? ¿Que la vida d'un és un desastre mentre veu que la dels altres traspua joia i felicitat?" Segons opina el psicòleg, "el problema no és Nadal en ell mateix, sinó com el veu i viu cada persona". Què pot fer algú a qui no agrada aquesta celebració i tot el muntatge que s'hi crea al voltant? "Ser coherent amb el que sent i pensa i no anar allà on celebrin la festa de Nadal, per exemple", suggereix Xavier Oñate. O, per què no, simplement ignorar-lo.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF