TERRITORI
Societat 09/08/2013

El comitè d'Ibanat diu que s'han retallat efectius contra el foc

El tallafoc de la carretera d'Estellencs no es fa des de l'any 2006

Mercè Pinya
3 min

Andratx.La Conselleria de Medi Ambient ha destinat menys persones i recursos a la campanya d'incendis d'enguany. És el missatge que donà ahir el comitè d'empresa de l'Ibanat després que el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, ha repetit reiteradament després de l'incendi que les retallades a l'Institut Balear de la Natura, dependent de la seva conselleria, no han afectat l'incendi més gran que ha patit Mallorca la darrera dècada.

Segons va assegurar amb contundència el conseller en la roda de premsa que féu el 31 de juliol, "només s'han eliminat 7 llocs de treball administratiu, i hi ha 364 efectius sobre el terreny, dels 367 que hi havia el 2011". Amb tot, les xifres dels treballadors el contradiuen.

"El pressupost de l'Ibanat ha disminuït 650.000 euros en matèria de personal en relació a 2012 i 86.500 euros pel que fa a despeses de béns i serveis", segons explicà ahir el president del comitè d'empresa, Toni Pons. El pressupost total de l'Ibanat per a enguany és de 10,47 milions, mentre que l'any passat va ser de més de 12 milions d'euros.

Menys personal

"No és cert que hàgim disposat dels mateixos mitjans humans i tècnics d'extinció i prevenció d'incendis que altres anys", asseguraren ahir els treballadors. A part dels 7 acomiadaments a què feia referència el conseller Company en la seva compareixença, hi afegeixen els 32 de la desapareguda empresa pública Espais de Natura -encarregada de gestionar els parcs naturals-; s'hi han de comptar també, segons els treballadors, les jubilacions i les baixes que es produeixen al llarg de l'any i que "no es cobreixen".

Pels representants dels treballadors, els números de Company són perversos, perquè no reflecteixen que "el personal dels parcs naturals estan dedicats els mesos d'estiu íntegrament a tasques d'extinció d'incendis", però el mes de setembre hauran de tornar a Mondragó o al Parc de Llevant, entre d'altres.

En relació a això, destaca també la reducció gairebé absoluta de la contractació de personal eventual per a les campanyes d'extinció que es feia cada estiu, i que solia ser d'entre 30 i 40 persones. Enguany, només se n'han contractades 4. "Aquest personal eventual es cobreix enguany amb els treballadors dels parcs naturals, que deixen desateses les seves feines de manteniment allà i que en arribar el setembre trobaran aquests espais naturals fets un desastre", apuntà ahir Alexandre Forteza, representant de Comissions Obreres a l'Ibanat.

La manca de personal es féu evident, denuncien, a l'hora de fer les tasques d'extinció de l'incendi de la serra de Tramuntana, per la qual cosa el personal de l'Ibanat hagué de fer torns de 24 hores. Pel president del comitè, "el que no pot ser és estar 24 hores seguides fent tasques de primera intervenció", de contacte directe amb les flames, a primera línia. A més, les brigades han passat de ser de 8 a 6 persones.

Quant a la vigilància, el 2012 s'eliminaren les torres de Sombremunt i Mondragó, i enguany la de Son Vida. A la de Tudossa, al Parc de Llevant, s'ha substituït el vigilant per una càmera.

Tallafoc inexistent

Els incendis s'apaguen a l'hivern. Aquesta màxima, però, no s'aplica segons denuncien els treballadors de l'Ibanat, que reclamen polítiques actives de prevenció d'incendis per poder evitar catàstrofes com l'incendi que encara s'està extingint a la Serra. En aquest sentit, el comitè d'empresa de l'Institut Balear de la Natura, dependent de la Conselleria de Medi Ambient, confirmà ahir que el tallafocs de la carretera entre Andratx i Estellencs "no s'ha fet des de l'any 2006". La manca de tallafocs, faixes de terreny netejades de vegetació, indispensables per evitar l'extensió de les flames d'un costat a l'altre de la carretera, permeté que l'incendi de la serra de Tramuntana s'estengués molt més del que ho hauria fet perquè les copes dels pins a banda i banda de la via s'arribaven a tocar.

L'excés de vegetació i les ratxes de vent propiciaren que l'incendi, que començà a la Coma Calenta avançàs travessant la carretera d'Estellencs sense control i amb via lliure.

stats