Publicitat
Publicitat

LES FONTANELLES

Les pales comencen a desfigurar la darrera zona humida de Palma

El GOB atura durant una hora les màquines que construiran el centre comercial d'Aqua Magica

Durant una dècada, el GOB i diferents col·lectius, com petits comerciants i veïns de la zona, han denunciat que si l'administració pública continuava alterant normes i plans per afavorir la urbanització de la darrera zona humida de Palma, les pales hi entrarien.

I, efectivament, com sol passar en aquests casos, les pales iniciaren ahir la seva activitat a les Fontanelles. Un grup d'ecologistes, encapçalat per la portaveu Margalida Ramis, es plantaren davant les màquines i durant una hora aconseguiren aturar-les. Escenificaven així la seva oposició que no es pugui trobar un altre lloc per fer un macrocentre comercial que un aiguamoll d'alt valor ecològic.

"Amb aquesta acció volem denunciar la irresponsabilitat i negligència política que ha fet possible que avui s'iniciassin aquestes obres de destrossa", va afirmar Ramis, per qui cal denunciar "el model que continuen impulsant els nostres responsables polítics i que aboca Mallorca cap al col·lapse: més construcció, més destrucció, més especulació".

La promotora es defensa

L'empresa promotora, que representa Guillem Alomar, va afirmar just abans del començament de les obres que respectarà totes les prescripcions formals que li ha requerit l'administració, en concret la protecció de la població de Limonium que viu a la zona i que es veurà afectada per aquests treballs. "Les tasques d'urbanització i desenvolupament del parc de les Fontanelles incorporen les actuacions sol·licitades per les administracions derivades de l'avaluació d'impacte ambiental realitzat, del Pla rector del parc de les Fontanelles aprovat per l'Ajuntament de Palma i del Pla de vigilància ambiental, que recull totes les mesures de protecció del medi natural que s'han considerat necessàries", digué l'empresa en un comunicat.

La història de les Fontanelles es remunta a fa més de deu anys, el temps que fa que els ecologistes encetaren una campanya després de detectar que s'estava elaborant un projecte per urbanitzar la zona humida i fer-hi un centre comercial, sota la marca Aqua Magica. Guillem Alomar, el promotor, no tenia encara el capital, però cercava les autoritzacions administratives per fer possible la captació d'inversors.

Després d'haver perdut la majoria municipal a Palma, Catalina Cirer, batlessa "en funcions", va aprovar definitivament el projecte d'urbanització, en una decisió que va ser fortament criticada pel GOB i la patronal Pimeco, perquè, com es va dir, "feia molta mala olor".

El posterior Pacte de Progrés va fer una suspensió temporal de llicències, però no va modificar l'estatus jurídic de la zona humida. Amb l'arribada del Partit Popular, el conseller de Medi Ambient, Biel Company, ha elaborat un pla hidrològic fortament criticat pels ecologistes que permet la urbanització de la darrera zona humida de Palma.

Els requeriments formals per part de Medi Ambient, de prendre una sèrie de mesures pràcticament estètiques, han estat avalats per l'empresa, fins al punt de manifestar que "s'ampliarà" l'àrea de reproducció del Limonium . El fet és que des d'ahir les pales graten fort en una zona humida que era un pulmó al bell mig de la Platja de Palma.

En l'època de Margarita Nájera, el Consorci de la Platja de Palma va arribar a valorar el fet de mantenir la zona humida com un recurs ambiental i a la vegada turístic, per afavorir la sempre recurrent desestacionalització. Al final, l'actuació de l'Administració ha estat la de fer possible un nou macrocentre comercial a Palma.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF