PALMA

El centre que es turistitza no vol dependents

Cort diu ara que se cerquen “fórmules” perquè els usuaris puguin quedar a S’Estel

El personal laboral del centre de dia de S’Estel, l’únic que hi ha al centre de Palma, fou convocat dimarts d’aquesta setmana, dia 16, per part de Creu Roja, l’entitat per la qual treballen i que gestiona el centre. A la reunió se’ls informà que la gestió del centre no tornaria a sortir a concurs per “la finalització del contracte actual” el 31 de gener de 2015. Igualment, se’ls comunicà que l’Ajuntament havia informat que, acollint-se a la llei Montoro, de reforma de l’administració local, “traspassava les competències al Govern i que aquest no tenia la intenció d’assumir el centre”, segons afirmà ahir el portaveu dels treballadors, Nacho Martín.

S’encengueren així totes les alarmes per als dotze empleats (onze de la Creu Roja més un treballador de la neteja que està subcontractat per una altra empresa) del darrer centre de dia que gestiona Cort. Creu Roja els digué que serien “acomiadats sense possibilitat de recol·locació” i per això asseguren que no entenen que l’entitat “no hagi fet cap esforç de negociació per mantenir els llocs de feina que es destruiran”, assenyalà Martín.

Els treballadors s’han mobilitzat i ahir organitzaren una concentració davant el centre de dia juntament amb els familiars dels quinze usuaris que té actualment el servei, que disposa de vint places.

Sortir del barri, un trasbals

“Hem rebut una carta de l’Ajuntament on se’ns informa que el servei deixarà de funcionar”, assegura una veïna del barri de Canamunt que des de fa anys duu sa mare, malalta d’alzhèimer, al centre de dia.

Els familiars es resisteixen a cercar places per als seus majors, tots dependents cognitius o físics, a altres centres de dia. “Hi ha centres de dia més nous, que fa un any foren traspassats al Govern, però estan en llocs més perifèrics com el Coll d’en Rabassa, Son Dureta, Son Sardina”, explica Martín. S’Estel és l’únic que hi ha al centre de Palma i, a més a més, és el més antic: funciona des de fa dotze anys.

No és només per la integració al barri, que volen quedar a S’Estel, sinó també perquè el centre ofereix servei de transport adaptat, que permet l’accés de molts usuaris que no podrien anar-hi sense que aquest existís.

Familiars i treballadors denuncien, així mateix, que l’Ajuntament de Palma no hagi informat directament els familiars dels usuaris del centre i que tampoc no s’hagi posat en contacte amb els treballadors.

Podria quedar obert

S’Estel és el darrer dels cinc centres de dia que hi ha a Palma i que encara gestiona Cort mitjançant un contracte que acaba dia 31 de gener i del qual “s’han exhaurit totes les pròrrogues possibles des que s’adjudicà, el 2010”, indicà ahir l’Ajuntament. La gestió dels altres quatre centres de dia es va traspassar fa un any a la Fundació Balear d’Atenció a la Dependència. Per l’oposició, la llei Montoro, per la qual els ajuntaments deixen de tenir competència en determinats serveis, és “una excusa perquè no entrarà en vigor fins a 2016”, digué el portaveu de MÉS, Toni Noguera. Els treballadors consideren que el traspàs d’una administració a una altra tampoc no és motiu per tancar el servei i s’aferren a “l’esperança” que “sigui Cort, el Consell o el Govern que se’n faci càrrec”, sobretot després que l’IMAS hagi aprovat el conveni pel qual aporta 90.000 euros anuals a l’Ajuntament per finançar S’Estel.

Cort volgué llevar importància a l’assumpte assegurant que, en una reunió mantinguda ahir mateix amb la Conselleria de Família i Serveis Socials, l’IMAS i representants de Creu Roja, “les tres institucions garanteixen el servei a Palma”.

L’Ajuntament diu que la “voluntat” de totes les administracions és “cercar una fórmula que pugui permetre que aquestes persones continuïn rebent l’atenció de què han gaudit fins ara en el mateix centre a partir de dia 31 de gener de 2015”, idea que disposa d’“un elevat grau de consens”, exposa el comunicat que envià l’Ajuntament ahir horabaixa i que obriria l’esperança a les famílies dels usuaris de S’Estel.

Tanmateix, Noguera acusa la regidora de Benestar Social, Aina Ferriol, d’improvisar i de no tenir uns plecs de condicions per a un nou concurs de gestió a punt si el contracte amb la Creu Roja finalitza d’aquí a poc més d’un mes.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF