SUCCESSOS
Societat 02/08/2013

El 'balconing', el maldecap dels hotelers

Enguany ja s'han precipitat 11 persones a Eivissa i Mallorca

Sara Castillo
3 min

PalmaAhir un turista va morir després de precipitar-se des del novè pis d'un hotel de Magaluf. Amb ell, ja són 11 les persones que des del 22 d'abril s'han llançat per balcons d'Eivissa i Mallorca, 17 menys que l'any passat. Segons la Guàrdia Civil, la majoria d'accidents han tingut lloc a Magaluf i Palmanova (Mallorca) i a Sant Josep (Eivissa). Les fonts policials asseguren que molts són joves turistes que, beguts, intenten botar de balcó a balcó o a la piscina de l'hotel i acaben a l'hospital. El balconing és un fenomen que preocupa els hotelers perquè perjudica la imatge de Balears i la dels seus establiments, estiu rere estiu.

Els hotels tenen un paper important en els accidents de balconing perquè esdevenen l'escenari de les actuacions d'actors joves i imprudents. Des de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, la gerent, Inmaculada de Benito, assegura que els hotels compleixen la normativa i prenen mesures preventives "per evitar qualsevol tipus d'accident". Molts hotels han incrementat l'altura de les baranes uns 20 centímetres i han optat per balcons gairebé tancats. Benito explica que els hotels ofereixen campanyes informatives als turistes que hi arriben sobre les conseqüències del balconing . És un tema, diu, que es treballa juntament amb els tour operadors i recorda que "hi ha pocs casos de balconing amb relació a la quantitat de gent que hi ha als hotels".

Contra el "sun-sex-sand"

El tema preocupa. Fa uns dies, la Policia Nacional va difondre la campanya "A l'estiu, gaudeix segur", en què alertava del perill del balconing i d'altres activitats de risc, dirigida als joves que practiquen el turisme de les 3 'S' ( sun , sex i sand, és a dir: sol, sexe i sorra). A més, el Govern del Regne Unit ha difós un vídeo d'un jove anglès que va sobreviure després de caure des d'un balcó a Magaluf per tal que els seus ciutadans "extremin la precaució" i vigilin "amb els balcons". Tanmateix, fa uns mesos, l'emissora pública britànica BBC va criticar les autoritats de Balears "per l'increment de morts britànics per balconing a Magaluf". La cadena en culpava "un sistema que permet als joves beure quantitats il·limitades d'alcohol a baix preu" i reclamava que les autoritats hi prenguin mesures.

El psicòleg Xavier Delgado hi està d'acord. Ha treballat en els Serveis d'Emergències i va haver d'atendre amics de víctimes del balconing . Delgado explica que els joves que va tractar "havien begut molt" i "en empaitar-se o exhibir la seva gallardia, van acabar la nit a l'hospital o a la comissaria donant explicacions". El psicòleg afegeix que "alguns nois se sentien culpables per no haver evitat l'accident i estaven preocupats per la reacció que tindrien els seus pares". Segons Delgado, el còctel de joves sense límits i alcohol "és perillós". Assegura que difondre campanyes responsables mentre es ven alcohol sense control als joves "és una immoralitat enorme".

'Balconing', paraula maleïda

La Guàrdia Civil, els metges forenses i els hotelers no utilitzen la paraula balconing , sinó "precipitats". Defensen que balconing és un terme que els mitjans de comunicació s'han inventat i no es correspon a la realitat. De fet, el portaveu de la Guàrdia Civil, Francisco Molina, assegura que de tots els casos d'enguany, dos van ser suïcidis i la resta, incidents per imprudències, caigudes o accidents. " Balconing és una paraula exclusiva dels mitjans", diu Molina. Segons la Federació Empresarial Hotelera, balconing pertany, generalment, a "la premsa sensacionalista" que amb les seves notícies "danya la imatge dels establiments".

Quatre metges forenses de l'Institut de Medicina Legal de les Illes Balears elaboraren al 2010 un estudi sobre lesions i morts per balconing a les Illes. Demostraren que no tot el que diuen els mitjans públicament correspon al fenomen. L'estudi analitza onze casos de persones ferides i mortes que els mitjans havien tractat com a casos de balconing . La majoria de les víctimes eren homes, menors de 30 anys i de nacionalitat britànica. Les investigacions destaquen que de les onze persones que es precipitaren pel balcó, dues se suïcidaren i una ho intentà. Quatre més estaven sota l'efecte de l'alcohol i varen caure accidentalment pel balcó. És el cas d'una noia alemanya de 20 anys que, beguda, va intentar entrar a la seva habitació pel balcó perquè s'havia oblidat de les claus o el d'un anglès de 27 anys que va caure mentre feia exercicis gimnàstics a la terrassa després de passar-se la nit bevent. L'únic cas de balconing, segons l'estudi, el protagonitzà un menor anglès sota l'efecte de drogues al·lucinògenes que decidí "lligar" amb noies d'una altra habitació agafant-se a la barana i simulant que era "un vampir".

L'estudi dels forenses assegura que els mitjans de comunicació tendeixen a identificar accidents o suïcidis com a balconing "pel context i el lloc on passen". Davant això, els hotels no estan d'acord amb el que diuen els mitjans, refuten contra les notícies que difonen i opten per callar i no voler saber res del tema.

El balconing és un fenomen que cada estiu passa factura a hotels i a joves, beguts o drogats, que no tenen límits. Ja siguin 'precipats' o balconing , moren persones a les Illes.

stats