TRIBUNALS
Misc 22/06/2013

127 anys de presó per al zelador d'Olot

Joan Vila, condemnat per l'assassinat "amb traïdoria" d'onze residents del geriàtric

Elisabet Escriche
2 min
127 anys de presó  per al zelador d'Olot

Girona.L'assassí en sèrie més prolífic d'aquest segle, el zelador del geriàtric La Caritat d'Olot Joan Vila, ha estat condemnat a 127 anys i mig de presó per haver matat onze residents. Basant-se en el veredicte emès pel jurat popular, la sentència de l'Audiència de Girona considera Vila culpable d'onze assassinats amb traïdoria i manté que en el moment dels crims no patia "cap trastorn mental". El magistrat, Ildefons Carol, només li té en compte l'atenuant de confessió. En total, Vila estarà un màxim de 40 anys a la presó i se li aplicaran els beneficis penitenciaris sobre la totalitat de la pena.

La sentència recull la contundència del veredicte del jurat popular. Assegura que Vila va utilitzar tres mètodes per matar les seves víctimes: amb un còctel de barbitúrics, una sobredosi d'insulina o productes corrosius. La pena més alta és per l'últim assassinat, el de Francisca Gironès, que va destapar tot el cas. Vila va subministrar-li àcid desincrustant. El magistrat qualifica el crim d'"especialment cruel i traïdor" i condemna el zelador a 20 anys i 10 mesos. Per les morts de Sabina Masllorenç i Montserrat Guillamet, a qui va fer engolir lleixiu, imposa una pena de 13 anys i 4 mesos de presó per cadascuna. "Vila era auxiliar d'infermeria, motiu pel qual havia de conèixer, amb tota seguretat, els efectes dels càustics en l'aparell digestiu. I encara més després del primer homicidi, en què va fer servir aquest mètode i va poder comprovar personalment els efectes, i el patiment, que el lleixiu provocava", recull la sentència. En els altres vuit casos, el text reconeix que va ser clau la confessió de Vila i el condemna a 10 anys de presó per cadascun d'ells. El text rebutja la principal tesi de l'advocat de la defensa, Carles Monguilod, que el zelador fos una mena "d'àngel de la mort" i, per tant, matés perquè les víctimes estaven molt deteriorades i no volia que patissin més.

Indemnització i allunyament

La pena de 127 anys i mig de presó és 70 anys inferior a la que van demanar el fiscal i les acusacions particulars. Tanmateix, la sentència sí que recull la petició d'aquestes parts que Vila estigui el temps màxim entre reixes, en total 40 anys, cosa que vol dir que no quedarà en llibertat fins que tingui 88 anys.

L'Audiència també prohibeix al condemnat acostar-se a menys de 100 metres dels familiars de les víctimes durant un termini de deu anys. Així, en cas que Vila sortís de la presó, no podria tornar al seu domicili de Castellfollit de la Roca perquè els familiars d'una de les víctimes viuen just al costat de la casa del zelador.

Pel que fa a les indemnitzacions, Vila haurà de pagar un total de 369.000 euros a 24 familiars de les residents. En cas que no pugui assumir aquesta quantitat, haurà de ser el geriàtric La Caritat i la seva asseguradora, Zurich, qui hi faci front de manera solidària. L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, està estudiant si recorre la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El lletrat, amb tot, es mostrava satisfet que s'hagués reconegut l'atenuant de confessió del seu client.

stats