MEDI NATURAL
Societat 08/06/2018

L’àguila coabarrada, peça d’encaix a la natura

La fundació Natura Parc participa en un projecte internacional per augmentar la presència d’àguila Bonelli a la Mediterrània

Enric Culat
4 min
L’àguila coabarrada, peça d’encaix a la natura

PalmaL’àguila Bonelli o àguila coabarrada ( Aquila fasciata ) no és un rapinyaire qualsevol, sinó que ha vingut a ocupar un buit que va quedar a la natura mallorquina quan, a la segona meitat del segle XX, es va extingir un dels grans depredadors de les nostres illes. I és que entre 1965 i 1980 la persecució dels rapinyaires a les Balears fou especialment intensa. Per desgràcia, tal com recorda Carlota Viada, de SEO-Birdlife, tant l’àguila coabarrada com la reial es van extingir de Mallorca en aquells anys a causa de la pressió cinegètica i altres factors antropològics. El 1971 es va aprovar la primera llei de protecció general dels rapinyaries a l’Estat, però per a algunes espècies a Balears aquesta protecció va arribar tard, com va ser el cas de l’àguila coabarrada a Mallorca.

En la darrera dècada, però, la feina conjunta de diverses institucions, grups ecologistes, voluntaris i empreses privades ha aconseguit establir una població d’aquesta espècie, mitjançant un exitós programa de reintroducció que ara mateix té una continuïtat mitjançant el projecte europeu AQUILA a-LIFE. En un article publicat a la revista Es Busqueret del GOB, Viada ja apuntava que aquesta incipient població ha trobat a la fi el seu lloc dins la piràmide tròfica, com a gran superdepredador que és. En aquest sentit, l’àguila coabarrada sovint caça gavines de potes grogues, una espècie que fins ara no tenien cap depredador a Mallorca. En conseqüència, diu Viada a l’article d’ Es Busqueret, “som davant una peça necessària que està encaixant de nou a la natura mallorquina”.

AQUILA a-LIFE es va posar en marxa el passat mes d’octubre i alhora forma part del programa LIFE, Nature and Biodiversity, un instrument de la Unió Europea (UE) per donar suport a projectes mediambientals, de conservació de la natura i d’acció climàtica a Europa. Mallorca participa en aquest projecte a través de la fundació Natura Parc, una entitat de conservació i divulgació amb seu a Santa Eugènia, conjuntament amb altres socis de la península Ibèrica (l’organització GREFA, el govern de Navarra, la Junta d’Andalusia i la Diputació Foral d’Àlaba), a més de l’entitat LPO a França i ISPRA a Itàlia. Amb una durada prevista de cinc anys, AQUILA a-LIFE té com a objectiu augmentar l’abast de la presència d’àguila coabarrada a la Mediterrània occidental, revertir-ne la tendència actual regressiva i contribuir així a la restauració dels ecosistemes en els quals alguna vegada va viure, com en el cas de Mallorca.

Dia de l’àguila

Marina Pons és la coordinadora de l’AQUILA a-LIFE a Mallorca i avui, dissabte, impartirà una conferència sobre l’estat de conservació de l’àguila Bonelli, acte que es farà en el marc del Dia de l’àguila, una jornada de difusió i sensibilització al voltant d’aquesta espècie que es du a terme avui a les instal·lacions de Natura Parc aprofitant que dimarts va ser el Dia mundial del medi ambient. La jornada, dirigida a tot tipus de públic, començarà a les 10 del matí amb talleres infantils -confecció de màscares d’àguiles coabarrades i repartiment de xapes del projecte AQUILA a-LIFE- i continuarà a les 11 amb un pintacares infantil. A les 11.30 h, hi haurà la conferència divulgativa sobre l’àguila Bonelli i cada hora, entre les 11 i les 13, s’hi farà una demostració de falconeria. Per una entrada única de cinc euros els visitants podran participar en tots aquests actes i també entrar, si ho desitgen, a les instal·lacions de la part del zoo de Natura Parc. La jornada conclourà amb un reconeixement a diverses persones que, al llarg dels darrers anys, han

participat en la conservació d’aquesta espècie a Mallorca.

Pons apunta que l’àguila coabarrada “continua en estat de vulnerabilitat; l’anterior programa va ser un èxit i intentarem que AQUILA a-LIFE també ho sigui”, al revés que ha passat a altres zones de la Península, on el territori és més gran i, per tant, es fa més difícil controlar les poblacions d’aquesta àguila. “Una reintroducció no es fa en 5 anys i ja està; cal continuar fent feina per tal d’estabilitzar el volum de les poblacions”, hi insisteix Pons.

Actualment, es coneix l’existència de 32 exemplars d’àguila coabarrada a Mallorca, vuit dels quals han establert el seu territori en parella i s’han distribuït entre la serra de Tramuntana i el pla de Mallorca. Fruit de cinc parelles que han aconseguit reproduir-se enguany han nascut vuit polls. Dos han rebut el nom d’Hortènsia i Hermes, gràcies a la col·laboració dels ‘seguidors’ de la fundació Natura Parc a través de les xarxes socials. Segons informa la coordinadora del projecte, “es tracta d’una espècie molt territorial; ara tenim vuit territoris ocupats, però a una de les parelles li falta el mascle, perquè va morir electrocutat el mes de desembre”. La principal causa de mort d’aquesta espècie són justament les esteses elèctrics i, en menor mesura, l’ofegament a basses i safarejos, i les col·lisions amb torres elèctriques, tanques i els fils metàl·lics dels camps vitícoles.

Mesures d’actuació

Com que ja disposam d’una població estable, a Mallorca no es preveuen més reintroduccions, almenys a curt termini. Les accions incloses en el projecte AQUILA a-LIFE se centraran, doncs, en la població establerta a l’actualitat per tal de garantir-ne l’evolució natural. En col·laboració amb altres entitats, els tècnics de la fundació Natura Parc treballaran desenvolupant diverses accions, com un monitoratge d’individus per conèixer els usos de l’espai i detectar-ne les amenaces. Aquesta acció es farà amb un seguiment de la població mitjançant un marcatge amb emissors de localització GPS per conèixer així l’estat de salut de l’espècie, les seves zones de dispersió i alimentació i àrees de cria.

També es faran censos de possibles preses i altres rapinyaires amb què podria existir una competència d’hàbitat per tal d’avaluar la integració de la població en el sistema mallorquí. Destaquen, així mateix, les actuacions de correcció d’infraestructures elèctriques perilloses per tractar de disminuir els accidents que són causa directa de mort de l’espècie. A més a més, es crearà una xarxa de contactes i grups socials de suport a les àguiles format per l’Administració, entitats i empreses privades, societats de caçadors i de conservació, voluntaris..., i s’organitzaran campanyes d’educació ambiental a centres educatius i cursos de capacitació sobre electrocució d’aus destinada a personal tècnic de les empreses elèctriques, agents mediambientals, enginyers industrials, tècnics d’ajuntaments, ONG de conservació, etc.

stats