Publicitat
Publicitat

Xavier Sala i Martín: "Les grans amenaces a l'economia mundial s'han difuminat"

"Tenim l'oportunitat de fer una cosa bona, però es pot aprofitar o malbaratar"

A Xavier Sala i Martín se li ha girat feina de cara al 2014. Està treballant en dos llibres alhora: un sobre economia bàsica i un altre sobre innovació. El primer està a punt per publicar, i l'altre l'acabarà durant l'any. Però haurà de dividir el temps: escriure, fer classes a la Universitat de Colúmbia i fer conferències allà on el cridin. A tot el món parlarà sobre "com fer competitius els països" i a Catalunya sobre els efectes econòmics de la independència.

Si se'l força a fer un titular sobre aquests efectes, diu: "Tenim l'oportunitat de fer una cosa bona, però es pot aprofitar o malbaratar". Si fem les coses com "Suïssa o Holanda", els efectes seran bons. "Però si tenim un govern d'incompetents", no ho seran. Sigui com sigui, hi haurà dues coses positives, perquè els diners que "ara marxen i no tornen" es quedaran a Catalunya i, a més, afirma: "No tindrem un govern [espanyol] que ens va en contra".

Tot i així, no les té totes sobre si podrà votar aquest 2014. Ho veu "difícil", perquè el govern espanyol no vol deixar-ho fer amb un argument " patatero" : "Ens diuen que no podem votar perquè ho diu la Constitució, però són ells els que la poden canviar. Això equival a dir «No podeu votar perquè no ens dóna la gana»". Així de senzill.

"Un bon any per a les borses"

Sala i Martín defuig dels bons propòsits: "No em faig promeses només perquè canvia l'any, la meva norma és treballar, treballar i treballar". Considera que el 2013 ha estat "un bon any per a les borses" i ha servit a alguns països "per veure la llum al final del túnel". Els Estats Units van bé, i Europa no tant, explica. I dins d'Europa, "Catalunya segueix immersa en la crisi de la perifèria europea". L'economista en culpa, entre d'altres, la incapacitat d'Espanya per fer "les reformes que ha de fer" i assenyala el sistema judicial, la corrupció, la falta de credibilitat de les institucions i la falta de crèdit com les més necessàries.

Per a l'any que ve no espera grans avenços en aquest sentit. L'economia mundial sí que avançarà, alguns països en més mesura que altres. Espanya "no seguirà caient", però tampoc hi haurà grans creixements. "Les catàstrofes que amenaçaven l'economia mundial l'any passat [ruptura de l'euro, precipici fiscal als EUA, recessió a la Xina...] s'han difuminat" i això, segons afirma, farà que a la reunió del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, en què ell participarà, hi hagi "més optimisme" que l'any passat.

Desembre

10 Premis Nobel A finals d'any es lliuren els premis Nobel (instituïts com a última voluntat d'Alfred Nobel, inventor de la dinamita) en una cerimònia presidida pel rei de Suècia. Les modalitats són física, química, medicina, economia, literatura i pau.

11 Aniversari Sam Cooke Fa 50 anys el propietari d'un motel va matar a trets aquest cantant de soul i va adduir defensa pròpia.

13 Festivalet A mitjans de desembre se celebra a Barcelona aquesta fira de productes fets a mà.

17 'El hòbbit' s'acaba Peter Jackson estrena la tercera i última pel·lícula dedicada al personatge protagonista d' El hòbbit, de J. R. R. Tolkien. El director havia previst fer un díptic, però ho ha ampliat finalment a una trilogia.

18 Centenari de la Mancomunitat Durant tot el 2014 se celebra el centenari de la Mancomunitat, la primera institució de govern comuna a Catalunya des de la Nova Planta. El seu primer president va ser un dels pares del catalanisme, Enric Prat de la Riba.

26 Aniversari Richard Widmark Aquest dia farà un segle del naixement d'aquest actor de l'època daurada de Hollywood que va protagonitzar clàssics com The Alamo (1960), Els judicis de Nuremberg (1961) i Dos cavalquen junts (1961).

31 Retirada dels EUA de l'Afganistan El 31 de desembre del 2014 ha de culminar la retirada de les tropes de combat dels Estats Units -i els seus aliats- a l'Afganistan. Es posarà així punt final, almenys sobre el paper, a tretze anys d'ocupació i guerra.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF