DRETS DE LA INFÀNCIA
Societat 10/11/2017

De Wissel: innovant en La protecció de menors

L’organització belga atén només nines adolescents

Anna Vidal
2 min
De Wissel: innovant en La protecció de menors

PalmaProblemes complexos, solucions complexes. L’organització belga De Wissel (El canvi) disposa d’un innovador programa residencial de protecció d’al·lotes adolescents amb problemes de conducta fruit de més de vint anys d’experiència en l’atenció a aquest col·lectiu.“Són al·lotes amb problemes molt complexos amb la família, algunes amb trastorns psicològics per haver patit abusos o maltractaments, i que han passat per diversos centres de menors”, explica Remi Stegen, coordinador de l’organització.

Amb els anys han aconseguit crear una xarxa de recursos molt diversos (treball amb famílies, residències, projectes alternatius escolars, suport psicològic...) que els ha permès oferir trajectes individuals per a cada una de les al·lotes. “Quan tens tot això, pots oferir-los l’ajuda individual que necessiten i pots fer trajectes molt flexibles segons la seva demanda”, subratlla. L’organització i coordinació d’aquests serveis és fonamental per evitar ruptures en l’ajuda. “L’ajuda ha de ser contínua, encara que hi hagi canvis de lloc de residència”, sentencia.

De l’obligació al consens

Les al·lotes que atenen presenten una gran desmotivació causada per l’acumulació d’anys saltant d’un centre a un altre. “Quan no hi ha motivació, la societat sempre pensa que les hem d’obligar, però aleshores comencen les agressions, les fugues... hem d’obligar tan poc com sigui possible. Jo sempre dic als centres que pensin quines regles necessiten i quines no”, assevera Stegen. Per això, a les residències gestionades per De Wissel les regles es consensuen amb les joves. “Hem de pensar quines regles necessitam, quines podem decidir amb les joves; d’aquesta manera les motivam per crear regles per regular la vida a la casa”, destaca. En la configuració de les residències se cerca també que sigui un espai on les joves vulguin quedar sense coacció.

“Si crees centres així, necessites manco centres tancats. Una habitació en un centre tancat costa més que una en un d’obert, estalvies doblers que pots utilitzar per ajudar les famílies, no a crear centres tancats”, defensa Stegen. Aquest és un debat molt d’actualitat a Flandes, on el govern, de caire conservador, aposta clarament per la construcció de centres tancats. “No hi estam d’acord, necessitam que les al·lotes surtin més ràpid d’aquests centres per poder treballar en el seu entorn i facilitar-ne la inserció”, assevera.

L’organització belga disposa també d’un programa alternatiu a l’escola: el centre Molenmoes, una finca on s’aprèn a partir de l’experiència. Tirolines, un hort, tallers creatius, teràpia amb cavalls i cans són algunes de les activitats que posen a l’abast de les joves, que no estan obligades a participar-hi.

“Veuen tantes coses que quan els n’interessa alguna comencen a prendre-hi part i descobreixen que tenen una passió. Quan veim que alguna cosa els agrada, cercam con poden aprendre’n més”, destaca Stegen.

stats