EDUCACIÓ
Societat 19/06/2013

Wert redueix un 40% els ajuts a estudiants de FP i batxillerat

El ministeri i les autonomies debaten avui la restricció en les beques

Sònia Sánchez
2 min

Barcelona.Amb el projecte de llei educativa ja en mans dels grups parlamentaris, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i els consellers autonòmics es tornaran a trobar aquesta tarda a Madrid amb un punt principal a l'ordre del dia: la reducció dràstica que el govern espanyol vol aplicar en les beques per als estudiants de cicles postobligatoris. Segons el projecte de reial decret del ministeri, la quantitat que reben aquests alumnes amb pocs recursos baixarà el pròxim curs una mitjana del 40%, tot i que en alguns casos es reduiran a més de la meitat i alguns ajuts específics fins i tot desapareixen. A més, l'accés als ajuts es restringeix afegint més requisits acadèmics dels que hi havia fins ara.

Si fins ara un alumne de renda baixa cobrava fins a 3.500 euros de beca (considerada beca salari, tot i que era d'un sol pagament) per poder cursar un cicle de FP de grau superior, a partir del curs 2013-2014 aquesta ajuda serà de 1.500 euros. La mateixa quantitat que rebran els alumnes de FP superior que rebien una beca de 2.513 euros o els que en rebien 2.040 per poder fer batxillerat o FP de grau mitjà. El nou sistema que vol instaurar el ministeri, idèntic al de les beques universitàries, redueix tots els ajuts existents fins ara a 1.500 euros de beca salari per als alumnes del llindar de renda més baix i 1.500 euros més si l'alumne, a més, s'ha de traslladar a viure fora del seu municipi, quan fins ara aquest ajut a la mobilitat eren 2.556 euros més.

Ajuts condicionats a les notes

Els ajuts per a desplaçaments que rebien els alumnes que es matriculaven en centres d'altres municipis però no canviaven de residència, directament desapareixen, com desapareixen també les beques per als estudiants dels programes de qualificació professional inicial (PQPI). Aquests ajuts, que oferien 1.363 euros als nois de rendes més baixes que deixaven l'ESO per fer aquest curs professionalitzador abans de buscar una feina, ja no apareixen en el projecte de reial decret.

A més, per a les beques del batxillerat s'exigirà a partir d'ara una nota mínima de 6 a l'ESO, un requisit que fins ara era del 5,5 i només per a un component de la beca, mentre que ara serà condició sine qua non per rebre cap ajut. A partir del primer curs, tant a batxillerat com a FP, caldrà superar un mínim del 85% dels crèdits per renovar la beca.

La reducció i l'enduriment en l'accés a aquestes beques, que es concedeixen als alumnes amb rendes més baixes, es complementarà amb uns ajuts d'import variable que, a més de la renda, prioritzaran les notes, i que poden anar des dels 60 euros fins a una quantitat indefinida. "Com més nota tingui l'alumne, més quantitat rebrà d'ajuda", expliquen des del ministeri.

stats