FITA A FITA
Societat 08/06/2013

De Vilafranca al puig de Bonany

Joan Carles Palos
2 min

Amb motiu de l'Any Juníper Serra (1713-2013), Fita a fita inicia unes rutes que tenen per objectiu el puig de Bonany. En el cap curucull hi ha el referent espiritual de la Mare de Déu de Bonany, que trobam al santuari. Aquesta mare protectora va ser la que possibilità que el 1609 fos un bon any per als petrers, amb pluges abundoses després d'una llarga sequera. Però aquesta muntanya, de 322 metres d'altura, ubicada al bell mig del Pla de Mallorca, té una altra significació especial: fou el lloc escollit pel pare Serra per acomiadar-se de Mallorca, dels familiars i amics, abans de partir a "evangelitzar els gentils" i fundar nombroses missions a la Baixa Califòrnia.

La primera ruta comença a Vilafranca de Bonany, que fins al 1813 formava part de Petra. Sortim de la plaça Major en direcció nord pel carrer de Fra Lluís, fill il·lustre de la vila.

Després travessam la carretera de Palma cap a la plaça Tomeu Penya, que la tenim just davant.

Continuam ara direcció nord pel carrer del Pare Jaume Rosselló, fins a trobar a la nostra dreta el carrer del Vent, per on seguirem la marxa.

Situats ja al carrer del Vent, aquest ens menarà cap als afores. Però aviat haurem de tombar. El tercer carrer a l'esquerra és una camada, el camí de Son Perxana (o de Son Pons). A l'entrada, hi trobarem a la dreta un dipòsit d'aigua on carreguen els camions. Aviat deixarem l'asfalt i començarem a trescar per un camí de terra que (nord/nord-est) va guanyant altura, alhora que ens ofereix belles perspectives del Pla i de les serres del Llevant.

Després d'una forta pujada, el camí volta a la dreta i es fa planer una bona estona fins que torna a enganxar una empitada forta. Aquí deixarem un tram asfaltat a l'esquerra, mentre que el nostre camí inicia un descens ràpid i breu fins que arribam al creuer amb el camí de Son Cartet. Nosaltres mantindrem direcció nord-est fins que aviat trobarem a l'esquerra l'indicador del camí de sa Fonteta i del santuari de Bonany. En vint minuts serem a dalt. Abans, però, haurem de fer una aturada a la fonteta de la Mare de Déu i a la creu de Pedra de Bonany, inaugurada el 1949 amb motiu del segon aniversari del comiat del pare Serra, en aquest mateix lloc, cinc dies abans de partir cap a Mèxic i la Baixa Califòrnia.

Després de visitar el santuari, construït entre els segles XVII i XVIII, toca arribar al cim. Si voltam l'església per la dreta, trobarem aviat un tirany que en deu minuts ens menarà per damunt la carena fins al vèrtex geodèsic del puig de Bonany, dins la possessió de Son Conill.

La tornada la farem pel mateix camí de pujada fins al creuer del camí de Son Cartet/Son Torrat. Voltarem a l'esquerra i trobarem asfalt que no abandonarem fins a Vilafranca. En vint minuts, després d'uns revolts que pugen i baixen, trobarem uns hivernacles blancs (Can Esteva) i un camí asfaltat que direcció sud-oest ens durà fins al carrer del Vent, pel qual entrarem al poble, tancarem el circuit i arribarem a la plaça Major.

stats