LLUITA CONTRA LA DROGOADDICCIÓ
Societat 30/08/2013

Tomeu Català: "No ens hem cremat en 26 anys perquè l'impossible succeeix"

El Projecte Home celebra més d'un quart de segle de feina recuperant persones de la droga

Jaume Perelló
2 min
SUPORT DEL GOVERN  Antonio Gómez (al centre), conseller de Presidència, va dir que "val la pena" l'esforç que fa el Govern per donar suport econòmic a Projecte Home.

Palma.Com marca la tradició, els usuaris tornaren a ser els protagonistes de la festa que cada estiu fa Projecte Home per celebrar que un any més, i ja en van 26, l'entitat continua fent el servei pel qual va néixer: "recuperar les persones, la seva dignitat i l'opció de tenir una nova vida després d'haver-se refugiat en les drogues", com explicà el seu fundador, Tomeu Català.

Català va voler recordar en el seu parlament "el coratge que tenen els usuaris, que són els que vénen aquí, els valents que decideixen mirar-se per dins i afrontar les pors", afirmà. Però l'ànima de Projecte Home no va oblidar el seu equip. "El 60% dels nostres professionals fa entre 10 i 26 anys que estan aquí. Això només es pot aguantar si veim un sentit al que feim. No ens hem cremat perquè l'impossible succeeix cada dia", digué.

El pati del centre que Projecte Home té a la Vileta era ple de familiars, usuaris i terapeutes, una comunitat que treballa des de fa més d'un quart de segle perquè les persones que pateixen addiccions a les drogues en puguin sortir, a partir de tot un procés d'anàlisi i reconstrucció com a persona.

Il·lusió

Per això, ahir Tomeu Català no volgué oblidar els tècnics que fan feina a l'entitat. "L'altre dia, tornava de ses Sitjoles (Campos) amb el seu director i em va dir que després de 18 anys de fer aquest camí cada matí continua amb la mateixa il·lusió. I això que estar en teràpia és dur. Només quan veus que el que fas dóna una nova oportunitat de viure a persones, pots mantenir-te", va dir emmig d'aplaudiments dels presents.

Els testimonis dels usuaris no varen faltar. Projecte Home va voler compartir amb els assistents els resultats de la seva tasca, amb les paraules dels principals protagonistes. Els joves Sofia Ramis i Juan Solivellas, de Projecte Jove, explicaren que "hem canviat la nostra relació amb la família, que era molt negativa. Hem deixat el passat enrere i hem comprovat que cal deixar-se ajudar i pots tornar a tenir una nova vida, amb gent que val molt la pena", contaren al públic assistent.

Kiko, un altre usuari, va interpretar una cançó escrita per al dia de la seva alta i que dedicà a Fran i Xisca, dos dels seus terapeutes. "La meva vida torna a tenir sentit. He deixat les pors fora de mi", cantà.

Assistiren a l'acte la presidenta del Parlament, Margalida Durán; el conseller de Presidència, Antonio Gómez; la consellera d'Educació, Joana Maria Camps; la consellera de Benestar Social, Sandra Fernández, i la consellera d'Afers Socials del Consell, Catalina Cirer.

stats