URBANISME
Societat 22/12/2017

Territori ordena demolir una casa il·legal llogada a turistes

L’habitatge s’oferia per 600 euros la nit a Felanitx

M. G. / C. B.
2 min
Imatge de la finca que l’Agència esbucarà al municpi de Felanitx, que inclou pista de tennis.

PalmaUna finca a Felanitx per 600 euros la nit. En total, sis edificacions, una pista de tennis i una piscina. Tot, construït sense llicència en una finca rústica del municipi. Aquest era l’anunci que, fins ara, s’oferia a través d’internet per llogar a turistes.

El Consell de Direcció de l’Agència de Defensa del Territori (ADT), reunit dijous, va acordar, per unanimitat, ordenar la demolició d’aquest habitatge. “Preus com aquest posen de manifest la gran injustícia que suposa no esbucar les construccions il·legals”, va anunciar l’Agència a través de les xarxes socials. En aquest sentit, des de l’ADT recorden la “injustícia” que suposaria que no es realitzassin aquests esbucaments per als propietaris de sòl rústic que sí que han respectat la normativa en matèria urbanística.

La consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ja va anunciar fa mesos que aproximadament el 80% de les infraccions urbanístiques detectades en sòl rústic les realitzen persones que destinen el seu habitatge al lloguer turístic i, precisament, un dels objectius que persegueix el nou Pla Territorial de Mallorca és la desturistització del sòl rústic per fomentar-ne la recuperació dels usos habituals (com l’agrari).

Per tal de combatre les il·legalitats urbanístiques en sòl rústic, el Consell ja va anunciar altres mesures, com fer arribar a la Fiscalia de Medi Ambient els seus expedients perquè valori si es produeix un delicte contra l’ordenació del territori i, per tant, les sancions a les persones infractores arribin per partida doble.

L’ADT també tindrà, a partir de l’1 de gener, competències en sòl rústic protegit a tots els municipis de l’illa, tant si s’han adherit a l’agència com si no ho han fet. Aquesta mesura, que és una de les recollides a la nova Llei d’urbanisme, té l’objectiu d’allunyar dels ajuntaments la gestió de la disciplina urbanística per evitar que, davant la situació d’haver de multar una persona coneguda o un familiar, els Consistori faci els ulls grossos i permetin les irregularitats.

Un altre mecanisme per evitar aquesta situació és el repartiment d’excedents, duit a terme per primera vegada enguany. L’agència reparteix entre els municipis que li han delegat les seves competències de disciplina urbanística l’excedent de les multes que ha posat durant l’any als seus municipis, però també als municipis que no formen part de l’ADT (tot i no tenir-ne les competències directament, en cas de trobar una irregularitat, avisar l’Ajuntament i que aquest no actuï passats 30 dies, l’agència pot prendre la iniciativa i sancionar igualment).

Des que va començar el 2017, l’ADT ha registrat aproximadament el doble de demolicions d’obres il·legals que durant el 2016 i cinc vegades més que les que varen fer-se entre el 2011 i el 2015.

A mitjan octubre, l’agència ja havia iniciat 157 nous expedients de demolició, i hem de recordar que una modificació dels estatuts de l’ADT va permetre que els expedients puguin anar acompanyats de multes coercitives, en què la persona infractora ha de pagar el 10% del valor de l’obra il·legal cada mes fins que faci efectiva la demolició.

stats