Societat 15/09/2018

Sequera sota la pluja

I. Saranova
2 min
Sequera sota              la pluja

EivissaL’alerta groga i taronja per pluges de l’Agència Estatal de Meteorologia a les Pitiüses s’han succeït fins a mitjan setmana després d’uns dies en els quals Eivissa i Formentera van registrar precipitacions puntuals quan encara es tenien presents les inundacions provocades per unes pluges d’agost que no van ser suficients perquè els seus efectes es veiessin reflectits als recursos.

Les precipitacions van arribar a les Pitiüses la setmana passada al mateix temps en què es feia públic que les reserves hídriques havien descendit a les Balears per tercer mes consecutiu. Eivissa s’havia quedat a menys de la meitat de capacitat, amb un 45%, i Formentera, amb un 58%. Aquestes dades situen Eivissa en una situació de prealerta que el Pla de sequera de la Direcció General de Recursos Hídrics preveu que s’allargui.

Des de l’associació SOS H2O, el portaveu, Jordi Serra, parla que si bé no es presenta actualment una sequera pluviomètrica, les Pitiüses es troben fa anys en un estat crònic de sequera hidrològica i estructural. Això significa que la disminució d’aigües superficials i subterrànies pot impedir cobrir les demandes d’aigua a llarg termini.

“L’escassetat d’aigua no es manifesta en aixetes seques sinó en davallada de qualitat. Com que ens envolta l’aigua de la mar, ocupa els espais als aqüífers quan s’acaba l’aigua dolça. Aparentment, tenim aigua, però no és potable”, explica Serra, qui continua: “Per si això fos poc, la massificació en els mesos hidrològicament secs es combina amb depuradores infradimensionades”.

Segons la plataforma SOS H2O, les Pitiüses es troben en un context històric de sequera i greu sobreexplotació dels aqüífers. Dels darrers anys, Eivissa i Formentera n’han estat catorze a la zona de prealerta i quatre en alerta de sequera, una situació que ha provocat una clara sobreexplotació de la majoria dels aqüífers de les Pitiüses. De fet, a dia d’avui, 10 de 16 masses d’aigua subterrànies d’Eivissa estan sobreexplotades i la massa d’aigua subterrània de Formentera es troba per primera vegada en un estat de sobreexplotació.

El problema s’agreuja amb la generalització de la salinització dels aqüífers, atès que s’ha produït des de 2012 un augment de tres noves masses d’aigua subterrànies salinitzades a Eivissa i, a més, l’aqüífer de Formentera continua salinitzat.

stats