Misc 15/08/2013

Santa Maria, patrona de les festes majors

Bona part de Catalunya, el País Valencià i les Balears s'aturen avui per celebrar la festivitat de molts pobles

Albert Solé
3 min

BarcelonaL'agost a casa nostra acostuma a ser un mes poc productiu perquè la meitat del país generalment està de vacances, però si hi ha uns dies en què sembla que tothom faci un parèntesi és per celebrar la Mare de Déu d'agost (Santa Maria), el dia 15, i el cap de setmana posterior o anterior. Entre Catalunya, el País Valencià i les Balears, poc més de 200 pobles celebren la seva festa major aquest cap de setmana llarg. Hi ha qui no es perd mai la festa del poble o de la ciutat on viu habitualment, però la festa que és una cita ineludible és la del poble on s'ha nascut o el poble en què s'ha estiuejat tota la vida, i que ara ja només es visita aquell cap de setmana de l'any. La festa pot ser més gran o més petita, i encara que el programa d'activitats s'hagi aprimat per culpa de la crisi, la festa del poble sempre és un esdeveniment social i l'excusa per retrobar-se amb els amics d'infantesa de tota la vida.

La música, imprescindible

Ningú s'imagina una festa major sense un concert, sigui d'un dels grups de moda o d'una simple orquestra de dues persones -veu i orgue-. La crisi, però, ha colpejat també aquest sector i molts ajuntaments han retallat en música. Tot i així, aquest cap de setmana llarg quedaran pocs músics a Catalunya que no tinguin una actuació: "Treballarem la gran majoria perquè hi ha festes majors a tot arreu, i aquest any que Santa Maria cau en pont es nota especialment, en positiu. En canvi, la resta de dies, els ajuntaments han baixat molt la demanda", explica Josep Reig, president de l'Associació Professional de Músics de Catalunya (Musicat). "Es pot dir que aquest pont són els dies menys dolents de l'any", afegeix. Josep Reig, que també és músic d'una orquestra, ha viscut moltes festes majors i sap el valor que tenen: "La festa major d'un poble, a part de ser un acte lúdic, són uns dies de trobada amb els antics amics del poble. L'aspecte social també és molt important". Per al president de Musicat, "en moments de crisi la música i les festes són una bona excusa per passar-s'ho bé i oblidar els problemes".

Tradicions populars

Si en una festa major no pot faltar la música, tampoc fallen mai tradicions populars catalanes com els castells o els gegants. En el món casteller es produeix un fet curiós, que explica Alfonso González, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya: "A la zona tradicional castellera -l'àrea de Tarragona i el Penedès-, l'agost és quan hi ha les actuacions més importants del calendari -Sant Fèlix a Vilafranca, Sant Magí a Tarragona, Firagost a Valls, a l'Arboç, a Llorenç i a la Bisbal del Penedès-. En canvi, a l'àrea de Barcelona, a l'agost tenen poques actuacions perquè la majoria de castellers estan de vacances. Les colles històriques ja tenen el xip que l'agost és un mes fort i es programen les vacances quan no hi ha actuacions".

No tots els pobles tenen una colla castellera, encara que ja n'hi ha més de 70, però molt pocs pobles no tenen els seus gegants que surtin a passejar i ballar pels carrers precisament el dia de la festa major. "El 15 d'agost és un dia molt fort al calendari", explica David Roy, president de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. "De vegades no donem prou importància als gegants perquè sempre hi són, però no falten mai en cap festa", reivindica Roy.

stats