FITA A FITA
Societat 29/06/2013

De Sant Joan al puig de Bonany

Joan Carles Palos
2 min
El camí, perfectament senyalitzat, passa per les cases de Son Gurgut, que es troben en molt bon estat de conservació.

Amb motiu de l'Any Juníper Serra (1713-2013), la secció de Fita a fita continua amb la sèrie de rutes que tenen per objectiu donar a conèixer el puig de Bonany des de tots els seus vessants. Ja sabem que la muntanya disposa d' un arrelament especial entre els habitants d'aquella contrada, sobretot per la presència en el seu capcurucull del santuari dedicat a la Mare de Déu de Bonany, però també per ser el lloc escollit pel pare Serra l'any 1749 per acomiadar-se de Mallorca abans de partir a "evangelitzar els gentils" i fundar nombroses missions a la Baixa Califòrnia.

Itinerari

Després d'una primera entrega amb la pujada a Bonany des de Vilafranca, us oferim l'itinerari des de Sant Joan. Per iniciar la segona ruta del pare Serra ens hem de situar a la plaça del rei Joan Carles I, d'on sortirem direcció est pel carrer de Bellavista. Passarem per davant el Centre Catòlic (a la nostra dreta, presidint la plaça) i l'església parroquial de Sant Joan Baptista. Ambdós edificis, amb referències explícites a fra Lluís Jaume, evangelitzador santjoaner que morí màrtir a Califòrnia el 1775 a 35 anys. En el primer, una imatge que corona la façana. En el segon, un monòlit a la dreta del portal lateral.

En haver passat l'església, voltam a la dreta per davant el bar de Can Tronca i seguim de baixada pel carrer Major fins a arribar a prop de l'Ajuntament. Poc abans, girarem a l'esquerra per agafar el carrer de Petra, que ens conduirà a la sortida del poble. Abans, però, trobarem una sínia restaurada recentment. És el pou de la Sínia, i ben davant, enmig d'un jardinet, hi havia abans el pou Llarg. S'hi trobaven els darrers rentadors públics del poble. I un poc més endavant, la Creu d'en Revull. El nom de la creu, feta el 1941, es deu al malnom de la persona que l'encarregà: Guillem Gayà Revull .

Deixam el camí de Son Baró, a l'esquerra de la creu, i prenem la carretera de Petra que per la dreta del monument aviat ens situa foravila. La visió del vessant de ponent del puig de Bonany és instantània. La muntanya es troba pràcticament ocupada en la totalitat per ullastres, garriga i pins. Un cop traspassada la frontera entre Sant Joan i Petra, al cap de dos centenars de metres i amb el puig de Bonany just davant, trobarem un camí de carro que parteix a la dreta -perpendicular a la muntanya-, és el camí de Son Gurgut.

El camí passa per davant l'accés a les cases, perfectament senyalitzat i delimitat. Després d'uns minuts d'ascens, assolirem el punt conegut com les pedreres de l'ermita. A partir d'aquí, la tirada avança de manera planera, enmig d'un bosc fresc i ombrívol. En haver passat uns minuts, assolirem la carretera que puja al puig. La seguim en sentit ascendent i, en uns 250 metres, toparem amb el camí vell de Bonany, que evidentment agafarem. Passarem per davant la creu de fra Juníper Serra, des de la qual, a través de les escales, assolirem el santuari. Som a 317 metres d'altitud.

Per completar l'excursió, es pot pujar fins al cim (317 m). El senderó parteix de darrere el temple i segueix la carena de la muntanya. El vèrtex ens queda a la dreta, al qual pujam amb una fàcil grimpada. La tornada a Sant Joan la farem pel mateix camí.

stats