CASTELLS
Misc 26/08/2013

Repòquer de gammes extres a la jornada del Catllar

Les colles punteres preparen la diada de Sant Fèlix

Efren Garcia
3 min
La Colla Jove Xiquets de Tarragona va aconseguir fer el cinc de nou a la jornada castellera del Catllar.

El CatllarEl cap de setmana previ a la diada de Sant Fèlix suposa sempre un handicap important respecte de la resta de la temporada. Les principals colles del país es reparteixen quatre de les actuacions anomenades històriques a només uns dies de la diada més important del calendari. El Catllar, l'Arboç, Igualada i Sitges han viscut sempre castells del màxim nivell, però els registres aconseguits enguany han estat excepcionals i han introduït un nou element a l'equació. La Colla Jove Xiquets de Tarragona, descartada per a la gran diada vilafranquina, ha posat la directa per segellar el seu mes d'agost particular.

Després de descarregar dilluns passat el seu primer castell de gamma extra de l'any, la Colla Jove Xiquets de Tarragona va encarar el seu objectiu de final d'estiu amb tota la pólvora preparada. Al Catllar van iniciar l'actuació amb determinació, van alçar el nou de vuit d'inici i van demostrar un gran control en completar-lo sense entrebancs després d'un primer intent desmuntat. Van arrodonir la festa amb l'anhelat cinc de nou, el primer que es descarrega a l'època moderna dels castells abans de la diada de Sant Fèlix. Si algú podia afluixar la marxa diumenge a l'Arboç era la colla tarragonina, però els xiquets van optar per acabar la festa posant la cirereta a una setmana magistral descarregant un altre cop el nou de vuit. La Colla Jove Xiquets de Tarragona ha encadenat quatre castells de gamma extra en els set últims dies, una fita que mai abans havia aconseguit. Dissabte van estrenar el pilar de set amb folre, que només van coronar, i diumenge van repetir-lo descarregant-lo per primer cop enguany.

Només el Castellers de Vilafranca van poder superar els registres de la Jove, van sumar quatre castells de gamma extra durant el cap de setmana i van sorprendre diumenge estrenant el pilar de vuit amb folre i manilles. Els verds van coincidir amb la Jove Xiquets de Tarragona i amb la Vella dels Xiquets de Valls en el doblet més important del cap de setmana. Dissabte van estrenar el tres de nou amb folre i agulla, però van haver de treballar-ne l'estructura exterior i van repetir el dos de nou. Els gammes extra dels verds arriben amb abundància, però aquest cap de setmana ho han fet amb més esforç de l'habitual. Si bé ningú dubtava de l'eficiència del pilar dels vilafranquins, l'estrena no s'esperava fins a la setmana vinent. Els verds van decidir portar-lo a plaça a l'Arboç, juntament amb el dos emmanillat, per treure pressió de cara a la diada de San Fèlix.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls acostuma a afrontar les diades del Catllar i l'Arboç amb força prudència, però enguany ha hagut de plantar cara per no quedar relegada al paper del convidat de pedra. Amb el dos de nou en cartera, Manel Urbano ha hagut de fer mans i mànigues per satisfer les exigències dels seus castellers. El cap de colla dels rosats gestiona com ningú la formació vallenca i enguany ha optat per un punt de rauxa, dissabte, i un de cautela, diumenge. Al Catllar van repetir el dos de nou que van assolir per primer cop enguany a la diada del Firagost, tot i que en aquesta ocasió només el van poder carregar. Van arrodonir la diada amb els dos castells bàsics de nou i el pilar de set. L'endemà van descartar el gamma extra i van substituir-lo pel quatre de vuit amb el pilar.

stats