VINYÒVOL
Societat 20/01/2018

Relats sorgits del laboratori

Andreu Majoral
4 min
Relats sorgits del laboratori Vi recomanat El Rocallís 2013 Celler Can Ràfols del Caus (Costers del Garraf)

EnòlegAssegut al voltant d’una taula tastant vins amb bons sommeliers de coneguts i reconeguts restaurants de l’illa, ens posam a parlar del potencial dels vins mallorquins i de la gran diversitat i riquesa de les varietats de raïms que tenim a ca nostra i que no es troben a cap altra part del món. Tenen ben clar que darrere cada una d’aquestes castes de vi hi ha una història que poden explicar als clients que seuen als seus establiments i que, si el vi té la qualitat òptima, gaudiran de mirar, olorar i beure un relat delicadament servit.

El vi vessa d’històries plenes de misteris, de multitud d’hipòtesis i càbales sobre l’origen de les varietats que hi ha a cada zona vitícola, de castes de raïms que presumiblement s’han creuat, clonat i han anat viatjant per tot el Mediterrani fins a arribar a un indret concret que, amb les mans i el cultiu dels humans, li han fet expressar el seu màxim potencial. L’origen sempre sol ser el gran desconegut, però aquesta aura de misteri és el que els fa atractius i ens atrapa el romanticisme d’històries d’origen incert, però que al final acaben a la nostra copa. Els vinaters es dediquen a embotellar el temps; els vinyòvols, a llaurar històries, i els sommeliers, conscients del poder de les paraules i de la poesia ben recitada, a fer-nos conèixer la remor que hi ha dins cada gota de vi.

Explicar les històries de cada varietat és una extraordinària bogeria. De cada una se’n pot escriure un llibre. Tanmateix, hi ha algunes castes de raïms que tenen un relat relativament curt, sense gaires misteris per resoldre ni tampoc una aura de romanticisme que ens pugui atrapar, encara que ens poden omplir de plaer quan ens les posam a la boca. Són varietats sorgides al llarg d’aquests darrers cent anys de la mà i la ment de científics que, després de multituds d’assajos al laboratori i fer els creuaments idonis, aconseguien un nou cep amb les característiques desitjades. Aquests híbrids començaren a sorgir després de l’aparició de la fil·loxera quan es necessitava aconseguir creuar diverses espècies de vitis per obtenir uns peus resistents a la plaga que va destruir la vinya europea a final del segle XIX.

Al llarg del segle XX diverses universitats i laboratoris varen continuar fent creuaments per aconseguir varietats més resistents a malalties, a la sequera o a altres condicions adverses, però també ceps que poguessin combinar les excel·lències gustatives de diverses varietats. La ciència al servei del sector, encara que la gran majoria d’aquestes noves castes han tingut més repercussió als països que anomenam nou món vitícola que no a la vella Europa. No tenen un fantàstic relat, però n’hi ha algunes que donen vins interessants, de gran qualitat i que podem trobar al mercat.

La Pinotage és la varietat que ha tingut una major implantació a Sud-àfrica i Nova Zelanda. Va ser desenvolupada per A.I. Perold a la Universitat de Stellenbosch durant el 1925 creuant la pinot noir i la cinsault per obtenir vins amb la tipicitat de la Pinot però amb la productivitat i resistència de la cinsault -coneguda com a hermitage a Sud-àfrica. Molt de pinotage és usat per fer vins senzills i de preu baix, però des de fa uns decennis es poden trobar interessants vins d’aquesta varietat . De totes les noves castes de raïm, les que han obtingut millors resultats són els creuaments amb cabernet sauvignon, la Marselan n’és un dels grans exemples; creuament amb la garnatxa fet per l’INRA el 1961, que dona uns grans molt petits, dels quals no en surt ni mitja gota, però amb una elevada producció de raïms, que en podem trobar en petites quantitats per tot el món. El Rubi Cabernet és un creuament de cabernet amb carinyena per aconseguir aguantar climes més càlids, en aquest cas creada pel Dr. Harold Olmo de la Universitat de Califòrnia l’any 1936. La Caladoc torna a ser un raïm negre creuament de garnatxa i malbec fet l’any 1958 per l’ampelògraf Paul Truel, un raïm difícil de trobar, únicament als Estats Units i Austràlia. Finalment una varietat blanca que sorgeix de creuar el pinot blanc i el riesling, un delicat raïm anomenat Incrocio Manzoni dissenyat pel professor i enòleg Luigi Manzoni, a la Scuola Enologica di Conegliano als anys 20 i que dona uns vins fabulosos.

Vi recomanat El Rocallís 2013 Celler Can Ràfols del Caus (Costers del Garraf)

Can Ràfols dels Caus és un projecte molt personal d’un somiador que desitja atrapar els millors relats, Carlos Esteva. Començà l’aventura a finals dels anys 70 recuperant una finca de la família amb tenacitat, esforç i apostant per vins peculiars i de qualitat. El Rocalllís no deixa indiferent a ningú. Un incrocio manzoni fermentat i criat durant uns mesos en bota i que reposa en botella durant tres anys. Una frescor exquisida, sensacions de pell de llimona, codony i fruits secs amb un pas per boca untuós, cítric i molt llarg. Un bon exemple per descobrir la màgia del bon envelliment dels vins blancs.

stats