Publicitat
Publicitat

SALUT

Prohibeixen els cigarrets electrònics en escoles, hospitals i transport públic

El ministeri de Sanitat demanarà al Congrés que les restriccions del tabac s'apliquin als e-cigarrets

Catalunya va obrir la via en el veto als cigarrets electrònics i ara el ministeri de Sanitat ha acordat amb les comunitats autònomes prohibir de manera "immediata" el seu ús en escoles, hospitals, transport públic i edificis de l'administració. Així es va decidir ahir en el Consell Interterritorial de Salut de Madrid i es preveu que la mesura pugui entrar en vigor al gener.

La ministra de Sanitat, Ana Mato, traslladarà l'acord als grups parlamentaris perquè l'incloguin tan aviat com sigui possible en algun dels projectes legislatius en tràmit i també els plantejarà anar més enllà i equiparar els e-cigarrets al tabac. Això suposaria ampliar la prohibició de vapejar en tots els espais públics tancats -restaurants, bars, hotels i teatres-, com ja passa amb el tabac. Però per a això caldrà esperar. En canvi, la limitació en els espais públics es pot fer de manera immediata. Als consellers de Salut els preocupa que els e-cigarrets puguin incitar al consum de tabac, sobretot entre els menors.

El novembre passat l'Agència de Salut Pública de Catalunya va proposar que s'adoptessin per als cigarrets electrònics les mateixes restriccions que s'apliquen en l'accés al tabac dels menors, alhora que s'assumissin també les mateixes normatives per a la publicitat d'aquests productes, així com que se'n limités el consum en espais públics tancats. "El que ha aprovat el Consell Interterritorial és conseqüència del que vam iniciar a Catalunya. Hi ha hagut un efecte dòmino", destaca Esteve Fernández, cap de la unitat de tabaquisme de l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Fernández aprova la seva restricció: "No estem del tot segurs que siguin innocus i la majoria de fumadors els utilitzen amb nicotina, que és molt addictiva". També alerta del problema de tornar a normalitzar l'hàbit de fumar en espais on ja està prohibit. "Va en contra de tot el que hem guanyat en salut pública". Fernández aposta per equiparar-los al tabac. "Seria el més raonable. Perquè es compleixin, les lleis han de ser entenedores". El conseller de Salut, Boi Ruiz, va dir que era de "sentit comú" regular l'ús dels cigarrets electrònics i va aplaudir que hi hagi una regulació general de l'Estat, tot i que Catalunya tirarà endavant la seva pròpia regulació. I ahir el Parlament Europeu també va acordar permetre als estats membres decidir si regulen els e-cigarrets com a productes mèdics o com a tabac.

Regulació de l'homeopatia

En el Consell Interterritorial d'ahir també es va donar llum verda a la regulació dels medicaments homeopàtics amb l'objectiu que tinguin les mateixes garanties de seguretat i de qualitat que qualsevol altre fàrmac. La ministra Ana Mato també va confirmar que al gener es posarà en marxa el copagament de la medicació adquirida en farmàcia hospitalària.

La llei de l'avortament "és de tot el govern"

La ministra de Sanitat, Ana Mato, va dir ahir que la imminent reforma de la llei de l'avortament -es podria presentar aquest divendres- és un projecte "de tot el govern espanyol", encara que el "responsable" sigui el ministeri de Justícia. Mato va dir que Sanitat ha col·laborat en el projecte "perquè hi ha una qüestió important de garanties sanitàries per a les dones", i va precisar que també "hi donarà la seva opinió" quan el text arribi al consell de ministres. La ministra va evitar donar detalls de la reforma, tot i que va explicar que el projecte s'ajustarà al programa del PP i al recurs al Constitucional.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF