Publicitat
Publicitat

RELIGIÓ

El Papa demana perdó pels abusos de capellans a menors

El papa Francesc va demanar públicament perdó pels abusos sexuals comesos a nens per “bastants” sacerdots, uns casos pels quals l’Església catòlica ha rebut moltes crítiques en els últims anys. Jorge Mario Bergoglio, en una intervenció pública per sorpresa ahir mentre pronunciava unes paraules davant l’Oficina Internacional Catòlica de la Infància (BICE), també va assegurar que l’Església no farà “cap pas enrere” a l’hora d’abordar aquesta qüestió. “Hem de ser molt forts, amb els nens no s’hi juga”, va dir.

El pontífex va interrompre un discurs que tenia preparat per improvisar algunes paraules, que va pronunciar en espanyol i amb les quals va demanar perdó pel mal que alguns sacerdots havien causat. “Em sento interpel·lat a fer-me càrrec de tot el mal que han fet alguns sacerdots, bastants, bastants en nombre, no en comparació amb la totalitat. Demano perdó del mal que han fet pels abusos sexuals als nens”, va afirmar el Papa. Posteriorment, Bergoglio va prosseguir el seu discurs, en el qual va explicar que “en una societat ben constituïda els privilegis només han de ser per als nens i la gent gran, perquè el futur d’un poble és a les seves mans”.

Per primer cop

El Papa no havia demanat perdó per aquests casos d’abusos sexuals a menors comesos per sacerdots en diverses diòcesis de tot el món, i que han suscitat dures crítiques. Fins ara es tenia constància de les seves declaracions en una entrevista publicada al diari italià Corriere della Sera, el 5 de març, en què manifestava que “els casos d’abusos són greus perquè deixen ferides profundíssimes”.

En l’entrevista Francesc també defensava que “l’Església catòlica és potser l’única institució pública que s’ha mogut amb transparència i responsabilitat [en aquests casos]”. El pontífex responia així a la denúncia expressada per la Convenció sobre els Drets del Nen de les Nacions Unides, que va considerar que la Santa Seu “no havia protegit els menors víctimes dels abusos sexuals de sacerdots, ni havia adoptat mesures que garanteixin una sanció per aquests crims”.

Benet XVI també es va disculpar

Per la seva banda, el juny del 2010 el papa Benet XVI també va entonar el mea culpa pels abusos sexuals contra menors comesos per sacerdots. “Demanem perdó insistentment a Déu i a les persones afectades, i prometem que volem fer tot el possible perquè no torni a passar mai més”, va assegurar el Benet XVI a la missa que es va celebrar a la plaça de Sant Pere per clausurar l’any sacerdotal davant d’uns 15.000 capellans arribats a Roma de 91 països.