HABITATGE
Societat 17/08/2013

El PSOE es queda sol en el recurs al Constitucional

La defensora del poble s'inhibeix tot i la petició de la PAH que també rebutgi la llei antidesnonaments

Joan Faus / Albert Solé
3 min

Madrid/barcelona.Finalment només hi ha hagut un recurs al Tribunal Constitucional (TC) contra la llei antidesnonaments, que va aprovar el PP en solitari a l'abril. Es tracta del que va interposar ahir el PSOE -quan expirava el termini legal per fer-ho-, i al qual no s'ha afegit cap altre partit, i encara menys la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), molt molesta amb l'estratègia judicial dels socialistes perquè considera que s'han "apropiat" del recurs que la plataforma va donar a conèixer fa deu dies, i els qualifiquen d'"oportunistes". La PAH va demanar a la defensora del poble que presentés també un recurs pel seu compte, al marge del dels socialistes, però ahir Soledad Becerril se'n va inhibir amb l'excusa que no era "necessari" fer-ho si els socialistes ja n'havien presentat un altre.

La plataforma antidesnonaments -que va impulsar la ILP sobre la dació en pagament que va forçar el PP a debatre-la al Congrés de Diputats- va demanar fa unes setmanes a 50 diputats, 50 senadors i la defensora del poble que avalessin el seu recurs contra la llei, ja que sense un suport mínim no el podria interposar. Alguns partits, com l'Esquerra Plural i ERC, van manifestar la seva intenció d'adherir-s'hi però no garantien el mínim de diputats. Ara el PSOE els assegura de llarg, però la seva actitud ha molestat tant la resta de partits i la PAH que han optat per deixar-lo sol. El recurs propi dels socialistes inclou "tots els fonaments jurídics" del text de la PAH, però amb algunes "correccions" després de "polir-lo", segons va explicar ahir la portaveu d'habitatge del grup parlamentari socialista, Leire Iglesias, a les portes de la seu del Constitucional, a Madrid. Els socialistes -que quan van governar entre el 2004 i el 2011 no van impulsar cap mesura per frenar els desnonaments d'habitatges per impagament de la hipoteca- han recorregut 14 articles de la llei aprovada per l'executiu del PP, com el del dret a l'habitatge i la inviolabilitat del domicili, la tutela judicial efectiva i la protecció dels consumidors i usuaris. També reclamen que s'impugni la tramitació parlamentària de la norma perquè va fer "desaparèixer" el text de la ILP de la PAH, que disposava d'un milió i mig de firmes. Un portaveu de la PAH, Rafael Mayoral, va explicar a l'agència Efe: "Els socialistes han eliminat del recurs l'incompliment del dret a l'habitatge en els últims 35 anys a Espanya. Lògicament no els interessava posar-lo i hi han posat tot un preàmbul d'autobombo sobre el paper del Partit Socialista en la tramitació parlamentària". Iglesias va evitar "entrar en polèmiques" amb la PAH i va dir que, malgrat les discrepàncies, hi mantenen una comunicació fluïda i que el "més important" és que es disposa del suport mínim per al recurs.

Crítiques a la defensora

El portaveu de la PAH també va criticar la decisió de la defensora del poble, Soledad Becerril, que qualifica de vergonyosa: "No ha fet la seva feina, no ha fet una anàlisi sobre la violació de drets fonamentals d'aquesta llei, simplement planteja una qüestió formal que no pot adherir-se a un recurs, que és el que nosaltres vam proposar". Més dur va ser ahir Joan Josep Nuet, coordinador general d'EUiA, i diputat al Congrés de Diputats: "Segurament no ha presentat el recurs per dues raons: pel seu títol nobiliari (marquesa de Salvatierra) i per la seva militància al PP. Té una dilata història de líder de la dreta espanyola", va dir. Per Ricard Gomà, d'Iniciativa per Catalunya, la decisió de la defensora del poble "és absolutament qüestionable jurídicament i una vergonya des del punt de vista polític".

stats