Societat 28/10/2017

Morir-se a les Pitiüses no baixa dels 2.200 euros

Els serveis més complets poden arribar a assolir els 5.500

Armando Tur
3 min
Morir-se a les Pitiüses 
 No baixa dels 2.200 euros

EivissaMorir-se no és econòmic enlloc, i les Pitiüses no en són una excepció. Morir-se a Eivissa costa al voltant de 2.200 euros, encara que des de la funerària Pompas Fúnebres Ibiza expliquen que els serveis més complets poden assolir els 5.500 €. Així mateix, destaca que la majoria de defuncions ronden els 3.500 euros de despesa, ja sigui d’incineració o d’enterrament.

A Santa Eulària ofereix aquest servei l’empresa Aurens, que significa una alternativa a una empresa que fins ara monopolitzava el servei de funerals a les Pitiüses. Tot i així, el preu es manté constant, ja que, amb IVA inclòs, l’oferta d’Aurens també supera lleugerament els 3.500 euros.

Des de Pompas Fúnebres justifiquen aquests preus assenyalant que, a diferència d’altres indrets de l’Estat, “la majoria d’empreses de les Illes Balears” donen servei les 24 hores tots els dies de l’any. “En el cas particular de Pompas Fúnebres disposen d’un equip de 30 persones”, apunta la gerent, Ana Marí.

Des de la companyia eivissenca expliquen que, a més a més, molts funerals s’encareixen per alguns serveis “de segment alt”, com la impressió d’imatges a les làpides de ceràmica, “des de fotografies fins a escuts de futbol, passant per imatges de vaixells”, l’elaboració de joies i bijuteria amb cendres o cabells de difunts, i, el que cada dia té més demanda, l’eliminació de la “petjada digital” a les xarxes socials i a internet en general.

25% d’enterrament laics

Ara mateix l’opció més triada per les famílies eivissenques és l’enterrament, encara que, segons Aurens, l’empresa gestora del crematori, la demanda d’incineració ja assoleix el 34,55% a les Pitiüses i a poc a poc s’apropa al 40,33% del conjunt de l’Estat, segons dades de 2016. La mateixa companyia comenta que a Eivissa i Formentera el 75% dels funerals són catòlics, mentre que el 25% són laics. Aquests darrers incorporen lectura de textos propis, imatges o, fins i tot, música en viu. De fet, Aurens ja ha celebrat cerimònies en català, castellà, anglès i alemany, i el 100% és personalitzat, amb la participació activa de les famílies en el moment de comiat. “Aquesta implicació en el comiat resulta positiva per a les famílies”, afegeix la gerent del crematori de Santa Eulària, Mónica Miranda.

El sector funerari d’Eivissa podria canviar en breu per una sentència del TSJIB que anul·la l’adjudicació del crematori municipal de Santa Eulària al Grup VFV. Segons la sentència dels tribunals, cap de les tres ofertes presentades per a la licitació no complia amb els plecs de condicions tècniques i, per tant, no es podia adjudicar a cap.

S’espera que en els propers mesos es repeteixi el concurs, del qual serà partícip, a més de l’actual licitador, Pompas Fúnebres Ibiza, que va presentar un recurs de reposició demanant que s'accelerin els tràmits per a la nova adjudicació. El regidor d’Urbanisme i Activitats, Mariano Juan, ha explicat que malgrat els embolics jurídics, l’activitat "no s’aturarà".

El regidor Mariano Juan ha expressat en nombroses ocasions que la redacció dels nous plecs podria comportar una rebaixa de les actuals tarifes, ja que “amb un any de funcionament es tenen dades reals de la freqüència d’ús”, i això podria ajustar els preus que s’ofereixen tant als residents de Santa Eulària del Riu com als de la resta dels municipis de les Pitiüses.

stats