AFECTATS PER LA HIPOTECA
Societat 14/08/2013

Cort atendrà els desnonats amb missers voluntaris

Ubica la nova oficina d'atenció al mercat de l'Olivar

Ander Zurimendi
2 min

Palma.La ciutat de Palma, a partir de setembre, disposarà d'una oficina d'atenció gratuïta a persones en risc de ser desnonades pel fet de no poder pagar la hipoteca.

Es tracta de la imminent Oficina Municipal d'Intermediació Hipotecària (OMIH), que serà ubicada al local que l'Ajuntament de Palma té al mercat de l'Olivar. Fins ara, acollia l'Oficina d'atenció al consumidor. Tanmateix, la seva ubicació cèntrica ha estat determinant perquè Cort decideixi augmentar els usos d'aquestes dependències i hi afegeixi ara l'atenció als afectats per la hipoteca.

Concretament, tècnics de Cort posaran en contacte els ciutadans en risc de perdre ca seva amb els missers voluntaris del Col·legi d'Advocats de les Illes Balears. Aquests missers proporcionaran informació i orientació legal personalitzada; tasques que realitzaran fora cobrar i de manera gratuïta per als usuaris.

D'aquesta manera, els ciutadans que hi vagin seran informats sobre les alternatives que tenen a l'abast per abordar el pagament de la hipoteca amb facilitats, o bé evitar directament la pèrdua de l'habitatge.

A més a més, els usuaris podran ser derivats a un servei de mediació amb les entitats bancàries per tal de tractar d'aconseguir, mitjançant la negociació assistida, una resolució del seu conflicte.

Finalment, si la situació és del tot crítica i ja hi ha una demanda o actuació judicial derivada de l'impagament de la hipoteca, els lletrats aconsellaran els usuaris de la possibilitat de sol·licitar el benefici de la justícia gratuïta i se'ls derivarà al servei d'orientació jurídica perquè, si s'escau, sigui l'advocacia d'ofici la que assumeixi l'atenció legal del cas.

Solucions pràctiques

L'OMIH és fruit de la col·laboració entre l'Ajuntament de Palma i el Col·legi d'Advocats de les Illes Balears. Tant el batle de Palma, Mateu Isern, com el degà del COAIB, Martín Aleñar, destacaren ahir que la unió d'esforços d'ambdues institucions ajudarà que moltes persones trobin una solució pràctica. Isern va subratllar que "molta gent, possiblement, està passant un dels pitjors moments de la seva vida. I la possibilitat de perdre ca seva ho és, sens dubte".

Així mateix, el degà dels advocats, Martín Aleñar, remarcà que l'acord "mostra l'existència d'una advocacia solidària, que s'ocupa dels greus problemes que afecten la societat, que se'n preocupa i que s'implica a aportar solucions; si bé en la mesura del que poden i dins les seves competències professionals".

Aleñar va recordar que el Col·legi d'Advocats ha posta en marxa un registre d'advocacia pro bono, concepte amb el qual es coneix la participació voluntària i altruista de l'advocacia en causes i campanyes de benefici social.

Des de MÉS mostraren ahir la seva satisfacció per la posada en marxa del servei, que neix d'una proposta de la coalició a Cort que es va consensuar amb el PP. El regidor Antoni Noguera, qui defensà la proposta el passat 30 de maig, quan fou aprovada pel ple de l'Ajuntament, posà en valor les passes que es poden fer des de l'Administració.

stats