Publicitat
Publicitat

JUDICIAL

Mas: “Mai havia vist una protesta com la del setge al Parlament”

Diu que la seva preocupació era “la imatge” de les institucions

Les declaracions del president de la Generalitat, Artur Mas, van servir per justificar la decisió que els 19 imputats pel setge al Parlament del 15 de juny del 2011 estiguin sent jutjats a l’Audiència Nacional, i no en un jutjat de Barcelona, com qüestiona la defensa. Mas va parlar d’una “violència inusitada” i d’un interès clar dels manifestants per evitar que els diputats accedissin al Parlament per aprovar aquell dia els pressupostos. Els processats responen d’un delicte contra les altes institucions de l’Estat juntament amb un altre d’atemptat a l’autoritat, arriscant-se a peticions de condemna de fins a 9 anys de presó.

Mas va declarar com a testimoni durant mitja hora, i va renunciar a fer-ho en català pels problemes amb la traducció que s’havien produït la jornada anterior i evitar així que es perdés el “matís” de les seves paraules . El president va defensar les manifestacions com una expressió “saludable” de la ciutadania, però va qualificar d’“excepcional” la del 15 de juny perquè volia impedir l’accés dels diputats al Parlament: “Això no ho havia vist mai”, va afegir.

En la seva declaració va relatar com el seu cotxe va ser assaltat per un grup de manifestants quan es dirigia a la porta del Parc de la Ciutadella. Dins del vehicle hi havia dos diputats més, que els havia fet entrar Mas en veure els incidents. El president va explicar que els manifestants van intentar obrir dues vegades les portes i va afegir: “Van picar les portes mentre ens insultaven”. Quatre dels imputats estan acusats per l’advocada de la Generalitat, que sol·licita tres anys de presó per a cada un d’ells. Ahir, però, Mas va dir que no els podria reconèixer.

També li van preguntar per la utilització d’un helicòpter dels Mossos per traslladar-lo, a ell i a altres diputats, fins al Parlament. “El president de la Generalitat té tot el dret del món a utilitzar l’helicòpter si vol; una altra cosa és que no el faci servir”, va dir. Mas va exposar que en aquell moment estava preocupat per “la imatge de les institucions catalanes” i que va prioritzar la seva presència a l’hemicicle per traslladar una sensació de normalitat.

Un dels advocats de la defensa, Gonzalo Boyé, va voler preguntar a Artur Mas si considerava la Generalitat “un alt organisme de la nació espanyola”, com recull l’article del Codi Penal pel qual s’acusa els processats. El president del tribunal, Fernando Grande-Marlaska, va considerar improcedent la pregunta i no va deixar que el president la respongués. Les defenses creuen que els fets són constitutius de faltes i no de delictes, i menys contra les institucions de l’Estat. També va declarar ahir l’exdiputat del PSC Ernest Maragall, que ha considerat “desmesurat” que aquells fets s’estiguin jutjant a l’Audiència Nacional.