Societat 02/06/2013

L'únic alberg per a sense sostre fora de Palma

La fundació Trobada manté obert el seu alberg a Manacor, l'únic que a Mallorca cuida dels sense sostre fora de Palma

J.s.
2 min

Manacor."Abans ateníem molta població immigrada, que en poc temps ens deixava perquè podia sortir-se'n, però ara el perfil ha canviat totalment. La meitat dels nostres usuaris ha nascut a Manacor o a la comarca: majoritàriament són desnonats, separats que han abandonat la llar familiar…", explica Noelia Hernández, la responsable de la fundació. De fet, allò que preocupa més els treballadors de la fundació Trobada "és el risc que els usuaris es cronifiquin al centre i ens hagin de necessitar sempre a causa de les dificultats que ara existeixen a l'hora de trobar feina", afegeix Hernández.

Ajuda necessària

Paradoxalment, mentre ha augmentat el nombre d'usuaris, s'han congelat o reduït els pressupostos que les entitats socials feien servir per donar resposta a la demanda d'ajuda. Tot i que aquesta realitat és tràgica, la part positiva de la crisi econòmica és la consciència i mobilització dels socis i voluntaris. La necessitat ha fet aflorar la solidaritat entre els ciutadans, un increment que la Plataforma del Voluntariat a Espanya ha xifrat en un 20% en el darrer any. Aquestes figures imprescindibles són més necessàries que mai i hi són per permetre fer més coses amb menys recursos econòmics.

"Des de les associacions de pares i veïns ens ajuden a repartir bosses de menjar", reconeixen des dels Serveis Socials de Manacor. A la Creu Roja "són els voluntaris els que fan la majoria de cursos" i "sense l'ajuda de la gent que recull roba ni l'ajuda en la distribució no arribaríem a tot", comenten des de Càritas. De fet, aquest reconeixement als voluntaris es repeteix en cada una de les entitats i departaments de l'àmbit social. Un reconeixement que molts converteixen en una crida a nous socis i voluntaris, la majoria, persones majors de 65 anys o que no tenen feina.

stats