Publicitat
Publicitat

CIÈNCIA

L’olfacte es defineix la primera setmana de vida

La descoberta, publicada a ‘Science’, ajudarà en la recerca de les lesions medul·lars

El nas dels humans té 400 receptors que li permeten distingir entre una àmplia gamma d’olors. Cadascun d’aquests receptors del bulb olfactori està connectat amb les seves neurones corresponents, i això configura el mapa olfactori i el catàleg d’olors que permeten discriminar i interpretar les essències del món que ens envolta.

Les neurones olfactives són capaces de regenerar-se. Ara bé, segons dos nous estudis que publica Science, encara que es regeneri, el cablejat bàsic i necessari perquè aquest mapa funcioni alhora s’estableix durant la primera setmana de vida. Així ho han pogut veure en ratolins, que tenen una estructura del mapa olfactori semblant malgrat tenir més del doble de receptors que els humans.

De fet, malgrat la capacitat de regeneració de les cèl·lules especialitzades, els científics han vist que si durant aquest període de desenvolupament no s’estableix una bona estructura, l’olfacte es veu afectat durant tota la vida. “Després d’aquesta primera setmana de vida, pensem que les noves neurones receptores olfactòries segueixen pistes preestablertes”, afirma Limei Ma, investigadora de l’Stowers Institute of Medical Research, a Kansas, als Estats Units. L’estudi s’ha fet amb ratolins transgènics amb una anomalia en l’expressió d’un receptor que impedia un bon desenvolupament. El segon estudi que publica Science, liderat per científics de la Universitat de Brown, aprofundeix en la pèrdua de plasticitat del sistema olfactiu.

Com les cèl·lules mare

Un dels interessos d’entendre millor el procés de regeneració de les neurones que intervenen en l’olfacte és que els científics creuen que, per la seva capacitat regenerativa, són fermes candidates per tractar lesions medul·lars, igual que ho són les cèl·lules mare. L’estudi permet entendre millor com es guien les neurones per establir les connexions correctes.

En les persones que pateixen una lesió medul·lar, com la paraplegia, més enllà d’induir la regeneració cel·lular, un dels reptes és trobar la manera per guiar el nou teixit perquè creixi i estableixi les connexions necessàries per tornar a funcionar com cal. D’altra banda, hi ha en marxa altres estudis per renovar els sensors olfactius per tal de tractar l’anòsmia, la falta d’olfacte, que pot tenir diferents orígens, com ara altres malalties i alguns medicaments, però que també està lligada a l’envelliment i la disminució de la capacitat de regeneració.