Misc 11/08/2013

L'evolució va provocar que algunes aus no tinguin penis

Científics nord-americans han manipulat els gens dels mascles relacionats amb els òrgans sexuals i han aconseguit que desenvolupin un penis

2 min

De les 10.000 espècies d'aus del planeta, el 97% es reprodueixen sense fer ús de l'òrgan sexual masculí. "És impactant, si hi penses", afirma Martin Cohn, biòleg de la Universitat de Florida. El misteri de la desaparició del penis d'algunes aus és una qüestió important no solament per entendre l'evolució dels nostres amics plomats, sinó també perquè pot donar pistes sobre trastorns genètics humans.

Els mascles que no disposen de penis tenen un orifici conegut com a cloaca. Per aparellar-se, el mascle prem la cloaca contra la de la femella, per tal que l'esperma pugui fluir a l'interior del cos de la femella. Durant el desenvolupament embrionari, hi ha una sèrie de gens que fan que el penis dels mascles es faci fonedís.

Cohn i els seus col·legues van començar estudiant detalladament l'anatomia dels embrions de dues espècies que no tenen penis, pollastres i guatlles, i tres espècies que en tenen: ànecs, oques i emús.

Com desapareix

En un primer moment, el desenvolupament dels embrions masculins de totes cinc espècies era idèntic. Durant els primers dies, desenvolupaven una protuberància anomenada tubercle genital. En els ànecs, les oques i els emús, el tubercle seguia creixent fins a convertir-se en un penis plenament desenvolupat. En els pollastres i les guatlles, el tubercle deixava de créixer passats uns dies. Després, s'encongia fins a pràcticament desaparèixer: les cèl·lules es morien. Tot seguit, els científics van identificar els gens que causaven aquests resultats dispars. Tot seguit, van manipular aquests gens utilitzant gotes d'una proteïna anomenada noguina. El resultat va ser que en els tubercles dels galls les cèl·lules deixaven de morir. Després de desenes de milers d'anys, els científics han ressuscitat el penis de les aus.

En el seu estudi, publicat dijous a Current Biology , els científics apunten que els penis de les aus podrien haver començat a encongir-se com a efecte secundari d'algun altre canvi evolutiu. Aquests gens també contribueixen al desenvolupament de l'esquelet i les ales. D'altres proposen que els penis més petits eren més lleugers, facilitaven el vol i va fer que tinguessin menys malalties de transmissió sexual.

stats