FESTA REIVINDICATIVA

Els Joves de Mallorca Treuen la llengua a Sant Jordi

El poble palmesà acollirà tot un dia d’activitats i un concert d’Auxili, Pupil·les, Ebri Knight i Jès

Joves de Mallorca per la Llengua reviscola. L’entitat, nascuda l’any 1994, organitza avui una gran trobada a Sant Jordi, a Palma. L’associació ha organitzat una jornada plena d’activitats que s’iniciarà a les 11 hores amb una trobada de flabiolers i dimonis a la plaça del Bisbe Planas i acabarà amb un concert dels grups Auxili, Pupil·les, Ebri Knight i Jès, que començarà a les deu del vespre i acabarà devers les tres de la matinada.

‘Treu la llengua’ començarà a les 11 del matí i durant tot el dia se succeiran activitats, com ballades, el concert de Cucorba, correfocs, música, tallers, una lectura poètica de l’obra de Josep Maria Llompart, una conferència d’Open Arms, entre d’altres.

Aquesta activitat pren el relleu d’altres grans esdeveniments que durant dècades havia organitzat Joves de Mallorca per la Llengua, fundada l’any 1994, com l’Acampallengua i el Correllengua. En aquest cas, però, l’entitat ha decidit variar i explorar aquest nou format, que ha batiat amb el nom de ‘Treu la llengua’, i que permet desenvolupar més de dotze hores de celebracions lúdiques en llengua catalana, però que evita algunes de les complicacions logístiques d’esdeveniments com l’Acampallengua, que obliga a preparar una zona d’acampada.

La presidenta de l’entitat, Aina Sánchez-Monge, afirma que aquest tipus d’activitats són “una manera de fer arribar l’ús del català a traves d’activitats lúdiques i festives”.

Suport institucional

La trobada rep el suport de l’Ajuntament de Palma, la Direcció General de Política Lingüística del Consell de Mallorca i la Direcció General de Política Lingüística del Govern. De fet, la diada es va presentar el passat 9 de maig a Cort amb representants de les tres institucions. El batle de Palma, Antoni Noguera, va afirmar que “en uns moments d’uns atacs brutals contra la nostra llengua aquestes activitats reafirmen l’orgull de ser de Mallorca des d’un vessant lúdic. Vull convidar a tothom a participar-hi perquè feia temps que aquesta activitat no es feia i és sinònim d’alegria poder reivindicar que som mallorquins, que xerram la nostra llengua i que la música sigui el nostre vehicle conductor per mostrar la nostra alegria”.

Per a tothom

Joves ha organitzat activitats per a tots els públics i van des d’una ballada infantil amb Cucorba, una fira d’entitats i de productes etiquetats en català, diversos tallers, fins a un concert de música jove. Tindrà lloc també la conferència de presentació del projecte feminista Úter i la xerrada de l’ONG Open Arms, que treballa en el rescat de persones al mar Mediterrani.

Gran concert

Joves de Mallorca per la Llengua torna a la càrrega després de sis anys sense organitzar cap gran jornada per la llengua. L’Acampallengua de Manacor de 2012 va ser la darrera aposta de l’associació i el 2013 es va organitzar el darrer correllengua. De llavors ençà ha fet activitats més petites i discretes i ha mantingut un nivell d’activitat i participació baixos.

Demà tocaran els grups Auxili, Pupil·les, Ebri Knight i Jès. Auxili és un conjunt d’Ontinyent, especialitzat en el reggae i un dels màxims exponents de la música en valencià. Pupil·les, grup també valencià, fa rap i reggaeton i els catalans Ebri Knight és un dels grups més reconeguts de l’actual panorama de música en llengua catalana. Compta amb tres premis Enderrock.

Tanca el cartell una de les bandes mallorquines més puixants de l’actual panorama mallorquí, el grup Jès, que mescla sons festius i ballables.

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF