SALUT
Misc 07/07/2013

Jeanine Vos: "El pacient marxarà de la consulta amb la recepta al mòbil"

i
Joan Serra
3 min

BarcelonaJeanine Vos és la directora de m-health (salut mòbil) de la GSMA, l'associació que representa els interessos dels operadors mòbils a escala mundial, organitzadora d'esdeveniments com el Mobile World Congress. Vos exposa fins a quin punt els mòbils canviaran la gestió sanitària. Els terminals permetran des de gestionar l'atenció als pacients crònics fins a estendre serveis de diagnòstic. Sense oblidar l'estalvi que pot generar en el sistema sanitari.

Afirma que el 2017 la tecnologia mòbil serà clau per poder oferir assistència sanitària a tot el planeta.

Pot tenir un impacte rellevant en el sector sanitari i en l'economia dels països emergents, però també dels que necessiten reduir costos en el sector salut. Vam elaborar un estudi amb PriceWaterhouseCoopers que feia l'estimació de quin seria l'estalvi a la Unió Europea i la quantitat se situava a l'entorn dels 100.000 milions d'euros el 2017. Hi ha un nombre limitat d'hospitals i metges, i aquesta tecnologia permet maximitzar aquests recursos existents i aconseguir, per exemple, que els metges puguin passar més temps amb els pacients o un temps de més qualitat. El mòbil també facilita que els pacients puguin participar més directament de la seva pròpia salut.

Monitoren més de 900 iniciatives de m-health arreu del món que permeten millorar la salut dels pacients a través del mòbil.

En el cas dels diabètics, per exemple, hi continua havent un nombre elevat de malalts no diagnosticats. Fins a 370 milions de persones al món tenen diabetis i es calcula que n'hi ha 100 milions més que en tenen i no ho saben. Els pacients necessiten mantenir un registre diari dels nivells de glucosa, que fins ara s'havien de fer amb un control feixuc, mentre que, a partir d'ara, amb els dispositius mòbils, això se simplifica. El pacient pot contactar amb el metge per SMS o amb l'aplicació del seu smartphone . I els beneficis no són només la simplificació dels processos, sinó que també hi ha una millora en els resultats de salut.

Moltes de les iniciatives que controlen estan desplegades a l'Àfrica.

A l'Àfrica intentem que els dispositius mòbils puguin omplir el buit provocat per la falta de recursos mèdics. Tot i que els preus dels smartphones estan baixant i que en els pròxims anys observarem un creixement important dels terminals a l'Àfrica, ara ja podem aplicar solucions via SMS. Un exemple és l'atenció a la maternitat. Per exemple, les dones poden rebre missatges sobre l'embaràs per poder resoldre dubtes.

Els dispositius mòbils també permeten crear xarxes de pacients.

Sí, són importants no només per la possibilitat d'obtenir consells d'altres pacients sinó també per garantir que els malalts fan un seguiment acurat dels tractaments.

Compartir la informació pot comportar un conflicte ètic. Les asseguradores podrien decidir assegurar els pacients només si saben que tenen actituds responsables.

De la mateixa manera que en la medicina tradicional està molt ben regulada la relació entre metge i pacient, i que aquesta relació és privada i confidencial, també ho ha de poder ser quan s'utilitzen tecnologies mòbils. De fet, la indústria mòbil ja té molta experiència a codificar i encriptar missatges.

Quins seran els pròxims avenços?

Hi ha dos camps en què es faran avenços ràpidament. Un és el de la recepta mèdica: el pacient marxarà de la consulta amb la recepta introduïda al mòbil i a la farmàcia li donaran el medicament sense utilitzar cap paper. I l'altre camp és el desenvolupament no tant d'aplicacions sinó de gadgets que s'acoblen al mòbil, que en comunitats molts remotes que no tenen accés periòdic als metges permeten diagnosticar patologies a distància.

És un àmbit de negoci molt important per al sector del mòbil.

Sí, és una oportunitat de negoci. A més, amb un estructura win-win , en què els guanys són per a tothom. El que s'ha de fer és parlar amb els actors, tan proveïdors com governs i pacients. I és imprescindible desenvolupar normatives que en facilitin el desplegament.

stats