Misc 03/09/2013

Íngrid Ramon: "Els gossos poden ajudar a sofisticar les proves de detecció de càncer"

Íngrid Ramon calcula que ha ensinistrat més d'un miler de gossos

i
àlex Gutiérrez
4 min

Als 23 anys va penjar una carrera incipient de fotògrafa per estudiar els gossos a fons. Va estar-se deu anys a Anglaterra i els Estats Units estudiant i fent d'aprenent. Ha format gossos de rastreig, de detecció i d'assistència. Calcula que ha ensinistrat més d'un miler de gossos. L'acompanya l'Etna, una rottweiler que, segons ens diu, és una gossa de conservació.

Què és un gos de conservació?

L'Etna ho és, per exemple. Treballa amb la natura i busca coses relacionades amb animals: et busca un paràsit, una planta, una espècie invasora, les restes d'un animal... L'Etna està ensinistrada per trobar mostres de llop: és la primera i única a Espanya entrenada per fer això. El llop és molt evasiu i difícil d'estudiar. Però amb el seu rastreig podem saber si hi ha llops a la zona.

A banda de ser espectacular de veure , ¿també és productiva?

I tant. En mitja hora pot cobrir tranquil·lament 7 o 8 hectàrees, depenent del vent. Vam fer una prova, una vegada. Tres estudiants de l'Autònoma especialitzats en rastreig van cobrir una hectàrea i mitja en 22 minuts i van trobar tres de les deu mostres que hi havíem amagat. L'Etna en deu minuts va trobar totes les mostres.

També ha ensinistrat gossos que avisen els diabètics abans que pateixin una hipoglucèmia.

Sí, abans que el pacient ho noti, el gos pot ensumar un estat d'hipoglucèmia i avisa el seu propietari que entrarà en la fase crítica, perquè sovint no se n'adonen o és massa tard. El gos, en canvi, ho pot saber mitja hora abans i alerta el pacient perquè la persona sàpiga que s'ha de medicar. Alguns fins i tot els porten l'estoig dels medicaments.

Quant triga un gos a aprendre tot això?

Entre tres i sis mesos, per norma general. Però la dificultat bàsica és que no tots són vàlids per fer això: és un entre un milió, així que l'hem d'escollir molt bé. I no és la raça ni un tipus d'edat: és un caràcter. Ens cal que sigui investigador, que creï un vincle important amb el propietari. També que li agradi el joc, perquè el meu ensinistrament està basat en el premi.

Com fa el càsting?

Vaig a protectores o visito gent que vol donar un gos en adopció, perquè solen ser animals molt moguts, que a la gent els costa de tenir perquè sempre volen una interacció.

Entrena també els seus gossos?

Des de cadells els ensenyo l'obediència bàsica i el rastreig. Però el més important és que els ensenyo a pensar, no a ser màquines que repeteixen una rutina. Els entreno perquè siguin multidisciplinaris i resolguin problemes.

Posi'm un exemple de com un gos demostra que pensa.

Per exemple, un gos pot estar ensinistrat per mantenir-se sempre al costat d'un propietari que es desplaça en cadira de rodes. Però si la persona cau i no hi ha ningú a la vora, el gos pot entendre que el millor que pot fer és anar a buscar ajuda.

Hi parla, amb els gossos?

El gos es comunica amb llenguatge corporal, amb la mirada, amb la manera de posar la cua... tot té un significat. I ells observen 24 hores al dia el nostre llenguatge corporal. Creiem que la nostra comunicació és fonamentalment verbal, però ells són experts a llegir un llenguatge corporal que sovint no som conscients que emetem contínuament. El gos veu entrar algú per la porta i ja sap de quin peu calça.

¿I els propietaris de gos saben comunicar-s'hi bé?

En general, desconeixen moltes coses del món del gos. Tot i que és un dels animals que tenim més a prop i que fa més anys que és entre nosaltres, és un gran incomprès. Hi ha moltes llegendes: que si et vol dominar i canviar la vida... Res més equivocat: és l'animal que menys conflicte vol del planeta; si no, no podria viure entre nosaltres. Se'l maltracta i se'l castiga molt. Però és un desastre ensenyar-los a base de càstigs. Funciona perquè el gos no vol conflicte i fa el que sigui per evitar el clatellot. Però no està aprenent res.

Quines altres ajudes mèdiques poden prestar?

Als Estats Units he treballat en un projecte de detecció de càncer d'ovaris. M'agradaria fer-lo aquí, per a un altre tipus de càncer. Però no sabré fins al desembre si tinc els diners per tirar-lo endavant. Passa el mateix de sempre: anem enrere en temes d'innovació.

Com poden ajudar en la lluita contra el càncer?

S'ha comprovat que els gossos poden detectar algunes tipologies de càncer abans que les proves mèdiques existents. No és que ara hàgim de posar gossos a ensumar pacients als hospitals, però sí que poden ajudar a sofisticar les proves de detecció de càncer. Podem mirar què detecten i desenvolupar un nas electrònic capaç de percebre la molècula anòmala que capta el superòrgan del gos, que és l'olfacte.

Què hi diu la comunitat científica?

Els anglosaxons estan més avançats en el tema: hi ha prou estudis que ho avalen i bona part de la comunitat científica s'ho creu. A Espanya hi ha més escepticisme, perquè no s'ha pogut treballar prou bé.

stats