INSTITUT DE RECERCA EDUCATIVA
Societat 12/12/2013

El nou 'ICE' aposta per una recerca més connectada amb la realitat

El nou Institut de Recerca Educativa pretén aprendre del passat i, sobretot, pretén adaptar-se als requeriments que planteja avui l'educació

Jaume Perelló
2 min

Palma."Havíem arribat a organitzar jornades en què convidàvem ponents de moda, obviant els que tenim a Balears, que a la vegada estaven publicant o fent feina a l'estranger sense que ni ho sabéssim del tot aquí". Amb aquestes paraules, el màxim responsable del nou Institut de Recerca Educativa, Miquel F. Oliver, resumia alguns dels errors del passat a l'hora de coordinar esforços investigadors i a l'hora d'aportar més a la societat per part de la tasca d'innovació i recerca educativa que es fa a la UIB.

Les dinàmiques pròpies de l'endogàmic món universitari, on es prioritza la publicació en revistes especialitzades i la projecció individual dels investigadors, unides a una manca de coordinació, havien fet que ni els responsables mateixos de l'ICE fossin conscients del capital de recerca que es genera en matèria educativa a Balears. "I que no es fa només per part dels investigadors de la UIB, sinó també dels mateixos centres, que són pioners en l'anàlisi de casos i situacions que es van generant i que creen coneixement", va afirmar Oliver.

El nou Institut de Recerca Educativa pretén aprendre del passat i, sobretot, pretén adaptar-se als requeriments que planteja avui l'educació, "i que obliguen a estar molt connectats amb la realitat que ens envolta. Tenim molt clar des de fa dos anys -el temps que fa que preparam aquest nou institut- que hem d'anar de la mà dels docents, que són els que toquen amb les mans l'educació", afirmà Oliver.

L'Institut ha aglutinat en 11 grups de recerca estable els 158 investigadors que fan feina en l'anàlisi de l'educació des de tots els àmbits. "No parlam només d'aspectes purament pedagògics. L'educació és cada dia més un repte multidisciplinari i per això hem incorporat als grups de feina especialistes de totes les àrees, perquè consideram que la transversalitat és la clau de l'èxit".

Francesca Comas, subdirectora de l'Institut de Recerca, va explicar que per descomptat "continuarem amb la tasca de contacte internacional i de cooperació amb altres universitats, perquè precisament volem ser presents en la creació de discurs sobre educació. El que passa és que tenim molt clar que és fonamental mantenir un equilibri i estar molt connectats a la realitat".

Miquel Oliver va anunciar que també es posarà en marxa un doctorat en educació, "perquè necessitam formar nous investigadors, que facin una tasca de qualitat i que reverteixi en millores en l'educació".

El nou centre que es posa en marxa no abandonarà del tot la formació de professors que caracteritzava l'ICE, però prioritzarà més que mai la col·laboració amb els docents com a part essencial de la recerca per ser "més útils que mai".

stats