CAS CASTOR
Misc 08/10/2013

El Govern busca informació per la via judicial davant l'opacitat de Soria

Interior denuncia els terratrèmols de les Terres de l'Ebre a la Fiscalia de Medi Ambient

i
M. Eugènia Quetglas
3 min

Madrid.La Generalitat no va aconseguir ahir que el govern espanyol li expliqués tot el que sap sobre el magatzem de gas submarí Castor amb l'excusa que és "informació sensible". El problema és que la conselleria d'Interior, dirigida per Ramon Espadaler, necessita conèixer tots els detalls per poder exercir les seves competències en protecció civil i donar tranquil·litat a la població. Així doncs, davant l'opacitat ministerial, Espadaler provarà sort per la via judicial. Presentarà un requeriment a la concessionària de Castor, Escal UGS -controlada pel grup ACS-, per reclamar-li informació precisa. No va ser l'única decisió rellevant d'ahir. A la tarda, el conseller va presentar una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient de l'Audiència de Tarragona pels moviments sísmics que s'estan produint a les Terres de l'Ebre.

Espadaler va anunciar la via judicial a la sortida d'una reunió multilateral convocada pel ministre d'Indústria, José Manuel Soria, després de comprovar que la cimera havia estat improductiva. El conseller va arribar a dir que "pràcticament" n'havien sortit tal com hi havien entrat. La trobada va estar precedida de polèmica, ja que el ministre va convocar els tres alcaldes de les poblacions valencianes afectades pels sismes provocats pel projecte Castor i, en canvi, no hi va convidar els catalans. L'excusa de Soria és que els municipis catalans no havien sol·licitat una trobada amb el govern espanyol i els valencians sí. Per Espadaler aquesta "excusa poc elegant" no era una raó de pes perquè "les qüestions sísmiques no coneixen fronteres, ni administratives ni de cap mena".

Va ser una cita relativament curta, d'una hora de durada, convocada exclusivament per transmetre un missatge de tranquil·litat a les autoritats catalanes i valencianes. Soria els va assegurar que la seva prioritat era "la seguretat dels ciutadans" i que, per tant, mantindrà el cessament de l'activitat d'injecció i extracció al magatzem subterrani fins que la seguretat no estigui totalment garantida pels informes tècnics pertinents.

Abocat al tancament

Sobre el tancament definitiu de la planta no en van parlar. Van optar per la prudència. El conseller creu que és evident que els moviments sísmics "són conseqüència directa d'aquesta activitat" i, per tant, veu "altament improbable" que el magatzem pugui continuar actuant en el futur. No obstant, va explicar que la Generalitat no donarà el seu parer sobre si s'ha de tancar definitivament el projecte Castor fins que estiguin sobre la taula totes les conclusions de la investigació. Per la Generalitat, ara és el moment de cooperar, i per això ahir a la tarda, juntament amb la denúncia, va aportar tota la informació que té a la Fiscalia de Medi Ambient.

La Guàrdia Civil va comprovar divendres que l'empresa gestora de Castor complia amb l'ordre donada el 26 de setembre de paralitzar qualsevol activitat fins que es comprovés si les tasques del magatzem de gas, situat a 22 quilòmetres de Vinaròs, són les que provoquen o no els moviments sísmics a la costa mediterrània.

Per la coalició Compromís, del País Valencià, l'actuació del ministeri és insuficient. El seu portaveu a les Corts Valencianes, Enric Morera, va anunciar ahir que denunciarà el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, davant l'Audiència Nacional si no anul·la els permisos al magatzem de gas submarí Castor. Morera creu que concorren "circumstàncies sobrevingudes" per l'elevada activitat sísmica i que el ministeri hauria de clausurar la planta en considerar que la llicència ja no té vigència.

Segons Indústria, s'havien demanat tots els informes de seguretat que marcava la llei, tant per part del govern actual com l'anterior, malgrat que algunes veus interessades insinuessin certa deixadesa de l'executiu de Zapatero. Ni ara ni llavors no s'exigia la inclusió d'informes sísmics, un afegitó que el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, "vist el que ha passat", creu que s'haurien d'haver sol·licitat. No obstant, el ministre, en una entrevista a Antena 3, va voler deixar clar que el procés està reglat a totes les etapes i que el projecte es va autoritzar en funció de la legislació vigent.

El cost econòmic

L'impacte econòmic que tindria el tancament absolut del magatzem de gas Castor és tota una incògnita. Ahir el secretari d'estat d'Energia, Alberto Nadal, que compareixia per explicar el pressupost de la seva àrea per a l'any que ve al Congrés, no ho va volar quantificar. L'alt càrrec del ministeri es va limitar a explicar als diputats que els experts treballen contra rellotge per aclarir les circumstàncies en què s'han produït els sismes. Les dades econòmiques que es coneixen és que el projecte Castor comptava amb una inversió de 1.200 milions d'euros.

La intensitat dels moviments sísmics a la zona on hi ha el magatzem subterrani s'ha reduït, però continua. Durant la matinada d'ahir, dilluns, hi va haver tres terratrèmols més, però de poca magnitud: 1,8, 1,6 i 1,6 en l'escala de Richter. Tot i així, es manté activada la fase d'alerta del pla Sismicat.

stats