Societat 17/08/2013

Girona enfrontada per l'horari de l'última copa

Els propietaris de les terrasses titllen l'hora de tancament de restrictiva i els veïns de permissiva

Jordi C. Llorens Maria Ortega. Dani Revenga. Ander Zurimendi. M. Bonnín / J. Sitges Ivan Belilles. Salvador Almenar.
8 min
NINGÚ SATISFET 
 Les terrasses del barri vell de Girona són les que tenen més clients. Els veïns es queixen que tanquen tard i els propietaris d'hora.

GironaConciliar el dret al descans dels veïns amb el dels bars i restaurants a tenir les seves terrasses obertes sempre és un equilibri difícil d'aconseguir, i encara més en època d'estiu. Des del 1996, a Girona hi havia una limitació horària per a les terrasses que marcava les deu de la nit com l'hora límit per tancar. Tanmateix l'Ajuntament mai la va fer complir. "Aquest fet va comportar incertesa tant en el propi sector, en els consumidors i en els veïns, que mai sabien fins a quina hora podien tenir una terrassa oberta", explica la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona, Marta Madrenas. Per això, quan el consistori va decidir regular aquest tema, i vigilar-ne el compliment, la controvèrsia va esclatar. Inicialment es va fixar com a franja límit per tancar les terrasses entre la mitjanit i dos quarts de dues els dies feiners i mitja hora més tard els caps de setmana, en funció de criteris tècnics de contaminació acústica. La primera nit que va entrar en vigor la nova normativa, l'Ajuntament va demostrar que estava disposat a fer-la complir i la policia municipal va obrir cinc expedients sancionadors que, posteriorment, van ser revocats per defectes de forma.

Un local del Barri Vell que tenia la terrassa oberta una hora més tard del límit va ser sancionat amb cinc nits sense poder-la obrir. El propietari va recórrer a la justícia, que finalment va anul·lar la sanció. Els restauradors es van queixar i l'Ajuntament va acordar allargar mitja hora més en algunes zones, sempre d'acord amb el mapa de sorolls de la ciutat.

Amb tot, el sector de la restauració creu que l'horari encara és massa restrictiu: "S'ha fet cas a alguns veïns que són massa susceptibles, i que no són gaires", explica Xavier Presas, president de l'Associació de Bars i Restaurants de la plaça Independència, que, amb disset terrasses i més d'un miler de cadires, és un dels espais més afectats de la ciutat per la nova regulació. "En alguns casos podríem dir als veïns que quan van venir a viure aquí ja hi havia una terrassa a sota del seu bloc", afegeix Presas.

Miquel Darnés, propietari del local del Barri Vell que va ser sancionat amb cinc nits, creu que "viure als centres de les ciutats i als barris antics té avantatges i inconvenients i que aquest és un dels inconvenients; no es pot tenir tot", insisteix.

A l'altre costat, els veïns afectats agraeixen que finalment l'Ajuntament s'hagi decidit a regular aquest espinós assumpte, però tampoc no acaben d'estar satisfets, ja que entenen que una ordenança que permeti més enllà de les onze de la nit no respecta els veïns: "Algú ha de guanyar a final de mes set o vuit mil euros més a costa del descans del veïnat? Hi ha gent que improvisa habitacions al menjador de casa seva durant la temporada d'estiu per aconseguir dormir", diu Josep Lluís Quintana, secretari de l'Associació de Veïns Rambla-Argenteria, que parla en nom de les sis entitats de veïns afectades. "Jo vaig venir de Sant Sebastià i allà tothom ha de tancar les terrasses a dos quarts d'una i aquí no crec que hi hagi motius perquè sigui diferent". Aquesta limitació, però, queda molt lluny de la que voldrien els restauradors, que creuen que haurien de poder allargar fins a dos quarts de tres o les tres de la matinada. "El que cal és definir el model de ciutat. Quan estem a punt de tancar, les terrasses estan bastant plenes. Si seguim per aquest camí, ofegarem Girona i tindrem una ciutat morta", diu Presas. El president de l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, creu que "els veïns s'han sabut unir en les seves reivindicacions davant l'Ajuntament, cosa que nosaltres no hem sabut fer". Nicolazzi afegeix que el sector de l'hostaleria a Girona té tres moments forts durant l'any: Temps de Flors, estiu i Fires. "L'estiu és la temporada més llarga i no la podem espatllar. I no hem d'oblidar que hi ha llocs de treball al darrere", alerta.

Efectes sobre el comerç

Darnés va més enllà i afirma que la limitació horària no només va en contra del sector de la restauració, sinó de tot el comerç de Girona. "La gent de fora que venia a la ciutat per anar de compres, quedar-se a sopar i, després, fer unes copes, ara se'n va a altres poblacions per poder-ho fer amb tranquil·litat". L'Ajuntament és conscient que trobar l'equilibri i satisfer totes les parts és molt difícil, però es mostra ferm. "No aprovarem normes perquè no es compleixin i treballarem el que calgui per buscar consensos i solucions", diu Madrenas, que deixa clar que "no està tot dit ni tancat, però la regulació no té marxa enrere". Els veïns afectats així ho esperen i rebaten les crítiques d'alguns restauradors quan diuen que fins ara no hi havia problemes. "Com que no n'hi havia? Seria absurd pensar que ara, de cop i volta, els veïns ens hem posat d'acord per queixar-nos. Hi havia problemes però fins ara l'Ajuntament havia fet poca cosa", diu Quintana. També defensa que en algunes parts del Barri Vell, amb carrers especialment estrets, es prohibeixi a partir d'una hora que hi hagi taules amb grups.

Tant els veïns com els restauradors en volen tornar a parlar al setembre, una vegada puguin fer balanç del primer estiu de limitació horària.

Girona no ha sigut l'única ciutat en què hi ha hagut un estira-i-arronsa entre els propietaris de terrasses i els veïns pels horaris de tancament dels locals. Per evitar conflictes, la majoria d'ajuntaments també han optat per fer la seva pròpia ordenança. Els horaris són diversos. Els més exigents fixen la mitjanit com a hora límit, mentre que a la Costa Brava i a la Costa Daurada s'allarga fins a les tres de la matinada.

BARCELONA

Nova ordenança per

unificar horaris i criteris

Amb l'entrada en vigor de la llei antitabac, les terrasses han crescut com bolets als carrers de Barcelona. I aquest estiu, fruit d'un acord amb el PP, el govern de la ciutat ha aprovat una nova ordenança per regular-les que té com a objectiu unificar criteris i acabar, així, amb les diferències existents en funció del barri. Quan entri en vigor la nova norma, el gener del 2014, els horaris seran iguals per a totes les terrasses: de diumenge a dijous podran estar a disposició dels clients entre les vuit del matí i les dotze de la nit, mentre que els divendres i dissabtes i les vigílies de festius guanyaran una hora més a la nit.

L'ordenança, que en un principi incloïa el polèmic punt d'obligar tots els locals amb terrassa a tenir els seus lavabos oberts a tothom -un apartat que va caure durant la negociació amb el PP- admet, però, ampliacions d'horari per a esdeveniments especials com ara festes de barri o congressos.

Es preveuen, també, un seguit de zones que tindran un tractament singular, com ara el Paral·lel i la Rambla, i que, per tant, podran trencar en certa manera el motlle establert per al conjunt de terrasses de la ciutat, on hi ha més 4.340 llicències concedides.

TARRAGONA

Consens amb els nous horaris de tancament

Després d'anys de tensions, l'històric conflicte entre veïns i propietaris de bars pels horaris de tancament de les terrasses sembla haver assolit una solució de consens. En línies generals, tots dos bàndols accepten la normativa fixada per l'Ajuntament, que la va aprovar el maig del 2012. Sis mesos després, però, la va modificar per donar una mica més de marge als bars i restaurants, que no acceptaven les restriccions inicials. El nou reglament estableix com a hora límit d'obertura a les places de la Part Alta -la zona de més concentració de terrasses- la una de la matinada entre setmana i les dues els caps de setmana durant l'estiu i una hora menys la resta de l'any. A la resta de Tarragona la normativa és més restrictiva. "Esclar que ens agradaria obrir fins a les tres, però entenem la postura dels veïns i no volem més enfrontaments", explica un portaveu de l'associació de bars i restaurants de la plaça de la Font. "Els horaris es respecten, perquè, si no, ja s'encarrega la Guàrdia Urbana de sancionar-nos", afegeix.

PALMA

L'horari varia en funció de la zona on està el local

Els bars i restaurants de Palma han de tancar les terrasses entre les onze i la una de la matinada, en funció de la zona. L'ordenança és més permissiva amb les terrasses situades al litoral. De fet, els locals situats a primera línia de costa, des de la platja de Palma -molt concorreguda per alemanys- i fins als barris mariners del Portitxol i el Molinar, poden tenir oberta la terrassa fins a la una de la matinada.

L'Ajuntament de Palma justifica que són zones turístiques i on el soroll generat no molesta els veïns, ja que la majoria d'edificis són hotels. En canvi, prendre una copa en una terrassa del Casc Antic és impossible passades les onze de la nit. L'Ajuntament en va limitar l'horari l'any passat, després de les múltiples queixes veïnals recollides al barri de la Gerreria, on es concentra l'oci juvenil. Per fer-ho va aplicar una normativa molt restrictiva: la declaració de zona acústicament contaminada (ZAC).

A la resta de la ciutat, les terrasses poden estar obertes fins a la mitjanit entre setmana i mitja hora més tard els divendres i dissabtes.

PART FORANA

Només fins a la mitjanit (però sense gaire control)

A bona part de la zona costanera de Mallorca les normatives municipals s'adapten a la consideració que la mitjanit marca l'inici de les hores de descans nocturn. És per això que a nuclis turístics com Can Picafort i Alcúdia, a la zona nord; i s'Illot o Cala Millor, a la zona del Llevant, les terrasses han de tancar a aquesta hora.

En el cas de Sant Llorenç, municipi al qual pertany una part de s'Illot i una altra de Cala Millor, aquesta norma és vigent des de l'any 2011, quan es va donar resposta a les queixes dels veïns pel renou provocat per les terrasses de bars i restaurants. Ara bé, des de l'Ajuntament admeten que l'ordenança no s'aplica de manera estricta en tots els casos, ja que les terrasses que no causen molèsties poden tancar un poc més tard. El reglament, en aquest cas, protegeix les espatlles dels consistoris, que poden apel·lar a la norma escrita i intervenir en els establiments que causin molèsties i no tanquin a l'hora.

La norma també s'aplica de manera laxa al Port d'Alcúdia on, tot i mantenir la mitjanit com a horari de tancament per recomanació de la Policia Local, sovint les terrasses estan obertes mitja hora més. En aquest municipi, l'any 2004 es van instal·lar limitadors de renous a tots els bars i restaurants, una mesura que ha fet disminuir molt considerablement les queixes dels veïns. A Can Picafort, per altra banda, les terrasses s'han de buidar igualment a mitjanit. Ara bé, segons afirma el delegat del nucli, Joan Monjo, "molts establiments tanquen abans per manca de clients".

L'únic nucli on l'horari s'allarga és al Port de Pollença, on la regidora Maria Buades assegura que les terrasses poden tenir clients fins a les 2 de la matinada.

LLEIDA

Una denúncia diària per incompliment d'horari

La Guàrdia Urbana de Lleida ha interposat un total d'onze denúncies a establiments hostalers de la ciutat els primers deu dies d'agost per haver incomplert la normativa que regula les terrasses a la via pública. La majoria de les actes que ha aixecat la policia local són per haver sobrepassat l'horari de tancament i s'han produït després de queixes dels veïns per excés de soroll. L'ordenança municipal de civisme de la ciutat estableix com a hora de tancament d'aquests espais la mitjanit de dilluns a dijous i els diumenges. Divendres, dissabtes i vigílies de festius s'amplia fins a dos quarts de dues de la matinada.

Incomplir l'horari comporta sancions que van des dels 30 fins als 3.000 euros, en funció de la reiteració. En els casos més greus fins i tot pot provocar la clausura de l'establiment.

VALÈNCIA

Els veïns reclamen que es retallin els horaris

Que un 23% dels veïns tolerin nivells de contaminació acústica superiors als aconsellables demostra que és una ciutat sorollosa. L'oci nocturn n'és un dels principals motius. Per posar-hi fi, l'Ajuntament ha declarat en els últims anys com a zona acústicament saturada (ZAS) fins a quatre barris, un fet que ha obligat els negocis a tancar entre trenta minuts i una hora abans, segons els casos, del que marca l'ordenança municipal. La normativa preveu que les terrasses dels locals que no estan en cap d'aquestes quatre ZAS tanquen a dos quarts d'una a l'hivern, a la una de la matinada de dilluns a dijous, i a dos quarts de dues de divendres a diumenge, durant els mesos d'estiu.

Els veïns del barri del Carme fa anys que lluiten per compaginar el seu dret a descansar amb la llibertat de la resta a divertir-se. Amb la declaració del barri ZAS semblava que farien un pas endavant, però aquesta mesura no els ha acontentat del tot. Al·leguen que la retallada d'horaris és insuficient i reclamen més controls de la policia.

stats