LOTERIA
Societat 09/08/2013

La Generalitat espera recaptar 15 milions amb la nova rifa

Catalunya organitzarà un sorteig propi de loteria per Cap d'Any amb dècims de 5 euros

Joan Serra
2 min

Barcelona.La Generalitat espremerà el marge de maniobra que té per llei en el terreny de la loteria per incrementar la capacitat de recaptació. Del projecte madurat en els últims mesos amb els representants de les entitats de comerciants n'ha sorgit el sorteig de la grossa de Cap d'Any -així s'anomena la rifa que pretén impulsar el Govern Mas el 31 de desembre-, que pretén competir amb el que organitza Loteries i Apostes de l'Estat per Nadal i Reis, tal com va avançar dijous El Periódico . Portaveus del departament d'Economia van confirmar ahir que la Generalitat treballa amb la possibilitat que aquest setembre es puguin començar a comercialitzar els dècims, que valdrien cinc euros. Inicialment, però, havia valorat que cada dècim costés dos euros, tal com consta en un document elaborat pel Consorci de Comerç al qual ha accedit l'ARA.

El Govern Mas ja disposa d'un esbós dels dècims que es comercialitzaran, que incorporen la senyera. La conselleria d'Economia no va voler avançar una estimació de la recaptació que espera obtenir, tot i que si es venen tots els dècims que es poden distribuir -30 sèries de 100.000 números- la Generalitat recaptaria fins a 15 milions d'euros. En el primer esbós s'havia plantejat una recaptació de 10 milions d'euros. Un 30% dels ingressos obtinguts es destinaran a programes socials vinculats a l'atenció a la infància. El 70% restant serviran per pagar els premis, com passa amb els altres sortejos de loteria que organitza Catalunya. La dotació dels dècims afortunats seria de 20.000 euros per cada euro jugat, el mateix que es paga pel primer premi del sorteig estatal. També es preveu un segon i tercer premi. Els bitllets de la rifa catalana es podran adquirir als més de 2.300 punts de venda habituals de Loteries de Catalunya -organisme que depèn de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat-, tot i que també s'aprofitarà la xarxa capil·lar dels milers de comerços del país. En el disseny de la iniciativa hi ha participat activament la Confederació de Comerç de Catalunya, que permetria estendre la xarxa de punts de venda fins als 90.000 comerços. El que no s'ha definit encara és el model del sorteig.

Aval d'ERC i crítiques de l'oposició

ERC va avalar ahir la grossa de Cap d'Any, un projecte que la formació coneixia des de feia mesos per boca de la Generalitat. "És una mesura per millorar els ingressos, però no és la solució als nostres mals. La solució és la Hisenda pròpia", va detallar Lluís Salvadó, secretari general adjunt dels republicans. En canvi, PSC, ICV-EUiA i C's van dir ahir que esperen que la iniciativa no sigui "l'única política d'ingressos" del Govern Mas. El PPC va qualificar el sorteig d'una simple "anècdota".

stats