URBANISME

El GOB se suma a la lluita contra Petit Deià

L’Assemblea Deià Petit lidera les protestes contra la urbanització de luxe

Els ecologistes del GOB volen que es paralitzin les obres de Petit Deià. Aquesta urbanització de luxe que s’està començant a construir des d’aquesta setmana suposarà l’edificació de 21 habitatges unifamiliars al petit municipi de la serra de Tramuntana.

El GOB demana a l’Ajuntament de Deià que revisi la llicència d’obres de la urbanització per l’incompliment de diversos preceptes legals. Segons diuen, la llicència hauria de ser nul·la per motius relacionats amb la normativa urbanística i ambiental.

El GOB denuncia la manca d’un document de memòria urbanística que indiqui la finalitat i l’ús de l’actuació projectada, que a més hauria de raonar l’adequació a l’ordenació vigent. Els ecologistes també al·leguen que la construcció d’aquests 21 habitatges de luxe suposaria un canvi en la parcel·lació i també faria imprescindible construir dos carrers nous, fet que obligaria la promotora a disposar d’un informe ambiental que no ha presentat. Per últim, una altra mancança de la llicència seria que no inclou els terminis d’inici i finalització de les obres.

Petit Deià és un projecte de la promotora Mar Capital que s’ubicaria a la zona del Clot, a la banda esquerra de la carretera entrant a Deià des de Valldemossa. La llicència per construir aquesta urbanització ja va ser atorgada el 2008, però la constructora la va deixar caducar. La zona en què es projecta la construcció és terreny urbanitzable d’acord amb unes normes subsidiàries que no han estat modificades des del 1992. Per això, tot i les mancances que denuncia el GOB, s’ha hagut de tornar a concedir la llicència per a Petit Deià.

L’Assemblea Deià Petit

Aquest projecte urbanístic ha provocat una forta reacció al poble, que ja fa setmanes que s’organitza en l’Assemblea Deià Petit. Els veïns varen iniciar a mitjan aquesta setmana una recollida de firmes que ja suma més de 1.600 adhesions. També han organitzat aferrades de cartells pel poble i preparen més accions. Consideren que caldria informar els deianencs de l’impacte de la nova urbanització, de com els afecten les normes subsidiàries i de quin hauria de ser el model urbanístic alternatiu. A més, es plantegen campanyes de publicitat negativa per informar els potencials compradors dels habitatges de luxe dels problemes i les mancances del poble.

L’Assemblea denuncia que el municipi té “un model urbanístic que posa el poble i el paisatge al servei de l’especulació” i creu que la construcció de la urbanització Petit Deià n’és la prova.

Les accions que ha anunciat el GOB són coordinades amb l’Assemblea Deià Petit. Tot i així, els ecologistes ja havien presentat al·legacions al primer projecte d’urbanització de Petit Deià, que data del 2008 i que va obtenir llicència, tot que i les obres no varen arribar a començar mai.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF