Cort reobre la torre de l’Homenatge amb una exposició

“Voler tancar una de les grans ferides de la memòria històrica de Ciutat. No és qualsevol memòria, és el record i la reivindicació d’un col·lectiu de persones invisibilitzades i perseguides per la història oficial”. D’aquesta manera, amb aquestes paraules, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, va reivindicar dimecres la reobertura de la torre de l’Homenatge del castell de Bellver. El motiu: s’hi va inaugurar l’exposició La presó de Bellver, 1936-1939, en què s’il·lustra la funció penitenciària del castell.

L’Ajuntament de Palma s’ha marcat el “deure moral de donar a conèixer la part més trista de la història del castell de Bellver”, va explicar Carrió. Així mateix, recorda les víctimes del feixisme, culpables del crim “d’haver somiat un món més just, igualitari i fraternal”, va assenyalar.

Exposició

Entre el 27 i el 30 de desembre s’hi duran a terme visites guiades i gratuïtes. Després, l’exposició es podrà continuar visitant amb cita prèvia. Es reobre la torre que es va tancar durant el darrer mandat, el del Partit Popular, i es fa en homenatge a la democràcia.

El batle de Palma, Toni Noguera, va remarcar els valors de la Segona República com a “patrimoni polític d’alt nivell” i amb “polítics valents que varen canviar el model de ciutat per mitjà de qüestions tan bàsiques com el progrés, la igualtat d’oportunitats i l’educació”. Noguera va repassar la cruesa del feixisme i va recordar que “el relat del país no és complet si es furten capítols de la nostra història”.

Els personatges que protagonitzen l’exposició són Alexandre Jaume Rosselló, Emili Darder, Andreu Crespí, Ramon Lacomba, Heinz Kraschutzki, Jan Ferak, Josep Julià Jaume i Maria Pasqual. Així mateix, a la mostra també hi ha material cedit per les famílies i algunes reproduccions.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF