RESERVES ENERGÈTIQUES
Misc 27/08/2013

Cop al magatzem de gas submarí

L'Audiència Nacional n'invalida parcialment la tramitació perquè falta l'estudi d'impacte ambiental

Miquel Jordà
3 min

Tarragona.Nou obstacle per al faraònic magatzem de gas natural Castor, construït a cavall entre Catalunya i el País Valencià, amb una planta terrestre a Vinaròs (Baix Maestrat) i una altra de marina davant les costes d'aquest municipi i d'Alcanar (Montsià). Una sentència de la sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional considera que la construcció del gasoducte que connecta el complex amb la xarxa de distribució de gas de l'Estat requeria d'un estudi d'impacte ambiental que no es va fer, tot i que les canonades travessen diversos espais d'interès mediambiental, com ara el riu Sénia. La sentència podria obligar a haver de revisar la tramitació del magatzem per buscar la manera d'adaptar-lo a la legalitat. Tot i això, no sembla que l'entrebanc judicial pugui aturar el funcionament de Castor, després que al juny es posés en marxa deixant enrere un any d'estancament per problemes financers.

El magatzem Castor compta amb dos gasoductes. Un, construït per Escal UGS, l'empresa promotora, uneix la planta terrestre amb la que hi ha dins del mar. L'altre, el que és objecte d'aquesta sentència adversa, connecta el complex amb la xarxa estatal i el va construir Enagas. Totes dues empreses poden presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. La decisió de l'Audiència Nacional contradiu el posicionament del ministeri de Medi Ambient, que l'any 2009 va determinar que l'avaluació de les conseqüències mediambientals del gasoducte no era necessària. Per contra, la sentència dóna la raó a la demanda interposada per l'empresa de cítrics d'Alcanar Río Cenia, que té diverses finques afectades per instal·lacions del complex, com la planta terrestre o els gasoductes. L'empresa considera, a més, que l'activitat contaminant de Castor perjudica la producció agrícola a la zona i per això ja ha presentat més d'una desena de recursos en contra. L'any passat el Tribunal Suprem en va rebutjar un que demanava la revocació de la llicència d'explotació.

El veïns, satisfets

Segons la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, que ha liderat la resistència ciutadana al projecte, aquesta sentència de l'Audiència Nacional els dóna la raó perquè en el seu dia ja van reclamar que es fes aquest estudi. Segons la plataforma, amb aquesta decisió judicial es podria demanar ara l'anul·lació de tot el procediment administratiu del magatzem. A més, el dictamen favorable a Río Cenia obre la porta als afectats per les expropiacions a seguir l'exemple i demanar noves indemnitzacions.

Enginyeria financera

Aquest cop judicial a Castor arriba dos mesos després que el magatzem comencés a injectar gas després de gairebé un any en què les instal·lacions estaven acabades però el deute acumulat i els costos d'operació impedien la seva entrada en funcionament. Fins i tot el ministre d'Indústria i Energia, José Manuel Soria, va arribar a recomanar l'any passat que no es posés en marxa, en veure que el cost del projecte gairebé s'havia triplicat: havia arribat als 1.300 milions d'euros. La solució final va arribar per la via del refinançament. L'empresa promotora, Escal UGS -l'ACS de Florentino Pérez en té el 66%-, ha aconseguit cobrir 1.400 milions d'euros amb l'emissió de bons avalats pel Banc Europeu d'Inversions. Dinou bancs internacionals -entre els quals hi ha el Santander, Bankia i CaixaBank- n'han adquirit participacions fins a cobrir el 80% de l'oferta.

Aquest pedaç d'enginyeria financera és el que permet, de moment, la viabilitat d'un projecte pensat en temps de vaques grasses. El magatzem submarí de Castor era una aposta estratègica de l'Estat per disposar de reserves de gas per fer front a una demanda que creixia exponencialment, en paral·lel a la bombolla immobiliària.

stats