19/12/2014

El Consell vol recollir 200.000 tones de manera selectiva el 2020

2 min

PalmaSi algú pensava que reduir la producció de residus o actuar de manera responsable fent cas a l’administració i reciclant tindria premi, no serà el cas del nou pla de residus, que aprovarà inicialment el Consell de Mallorca en el ple del 8 de gener.

La consellera Catalina Soler s’ha esforçat aquesta setmana a explicar que el tancament dels forns 1 i 2 i la importació de fems -o combustible, com li agrada denominar-lo a ella- permetran contenir l’increment d’una taxa, la d’incineració, que a dia d’avui suposa 131 euros per cada habitatge.

En cas que es descartàs la importació de fems, la taxa podria arribar als 249 euros per unitat familiar d’aquí a 5 anys, mentre que si se n’importa, “només” seria de 211. En el supòsit que, a més, es tanquin les dues línies previstes de la incineradora, es podria baixar fins als 164.

En tot cas, la bona notícia és que la institució insular s’apunta a la reducció de residus, no només de paraula, i la incorpora a la planificació que preveu aprovar el gener i que regirà fins a l’any 2020.

Aquesta reducció es basa en el manteniment de la tasca de conscienciació dels ciutadans perquè redueixin el volum del que tiren i, en tot cas, que separin els seus residus, per passar de les 120.000 tones actuals a les 200.000 que s’espera recollir selectivament d’aquí a 5 anys.

Possiblement, si el Consell hagués cregut de veres en la reducció i el reciclatge com li reclamaven les entitats ciutadanes, no s’hauria aprovat l’any 2007 aquella polèmica amplicació de la incineradora que a dia d’avui, entre la crisi i el reciclatge, s’ha demostrat innecessària.

Precisament l’organització Amics de la Terra ha rebut amb satisfacció l’anunci del nou pla de residus, si bé discrepa específicament de la importació de fems. “El tancament dels dos forns antics significaria un estalvi important en despeses de funcionament i manteniment i farà innecessària la importació de residus de fora”, motiu pel qual el col·lectiu demana la paralització immediata de la importació.

“En l’actualitat, els residus importats només serveixen per incrementar el benefici de l’empresa concessionària, que ven l’energia que produeixen i incrementa les emissions de gasos contaminants i el canvi climàtic”, segons Amics de la Terra, per qui “els residus que s’importen paguen molt menys a Tirme que els locals, cosa que és una injustícia”. L’entitat celebra “la fi del “monopoli” en el tractament dels residus urbans concedit a Tirme”, segons anunciat el Consell, ja que el nou pla permetrà a les entitats locals i empreses privades gestionar la matèria orgànica. Aquesta significa al voltant del 40% del total dels residus urbans.

stats