Publicitat
Publicitat

Compres d'última hora 7 propostes de regals artesanals i 'low cost' 7

Acostumen a ser regals maldecap, perquè l'objectiu és ser diferent, però amb un preu molt ajustat. Us proposem unes quantes idees amb contingut social, per reforçar el petit artesà no especialitzat però que necessita un reforç econòmic

Contra els ritmes globals, que empenyen amb força cap a la uniformització, hi ha un moviment de persones que dediquen hores a fer creacions úniques amb les seves mans. Fan produccions petites, personalitzades. Sovint comencen amb molta il·lusió i pocs recursos, però el primer projecte ajuda a fer que el segon es converteixi en un gran encert. Per exemple, Ruth Amat, de Cose-CoseBCN, recicla totes les teles que té per casa i els dóna una segona oportunitat creativa, artística. "Hi ha molts arguments per defensar-ho -diu el pedagog Enric Prats, especialitzat en valors-. Un és la seva sostenibilitat, perquè no necessita grans infraestructures, ni transports, és a dir, és barat socialment". Un altre és el de la singularitat, i encara un altre és el de proximitat. "El concepte de la proximitat deriva en l'enfortiment de les economies locals", perquè estem permetent que l'artesà que tenim prop de casa continuï amb la seva feina i, si ell pot continuar fent-la, podrà invertir també en altres productes pròxims, i així es va ampliant la cadena. Per tot això, un regal artesà fa quedar bé més que mai.

D'altra banda, "un regal artesà, personalitzat, fa pensar emocionalment en la persona a qui el vols regalar", indica Hermínia Gomà, directora de l'Institut Gomà i del màster en coaching i lideratge personal de la Universitat de Barcelona (UB). La connexió emocional es fa més fàcilment amb un objecte personalitzat que amb un altre obsequi fet en sèrie.

La meva història escrita a mà

La periodista Núria Riera va decidir un dia escriure la història de la seva família. Preguntava als avis i als pares com es van conèixer, a què jugaven de petits: "És tan interessant tot el que t'expliquen quan els hi preguntes, que vaig veure que era un bon llibre". El seu llibre. Però després algunes famílies li van fer veure que els agradaria tenir també la història del seu fill, perquè la criatura pogués llegir-la algun dia. Va decidir muntar tallers per ajudar els pares que escriguin el conte que volen dedicar al seu fill. I després la Núria va continuar pensant idees per a les famílies que no tenien temps per anar als tallers. Va crear quatre contes. A partir d'aquests models fets prèviament, els pares poden triar quin és el que més els agrada perquè els hi personalitzi amb els seus noms i amb les seves fotos.

Una robeta que dóna feina

Un jersei, una faldilla o un vestit de cotó orgànic, de disseny actual i còmode, de preu competitiu, per a criatures entre 0 i 8 anys, que està fet a Catalunya. I, a més, està fet per mares en risc d'exclusió social amb infants al seu càrrec. Així és la marca Somnens, liderada per l'economista Anna Forment, i ideada per tres emprenedores més, Anna Bernat, Marta Pelayo i Anabel Úbeda. Han començat amb la col·lecció de tardor i hivern, amb una producció molt limitada, però amb molta alegria per tirar endavant un projecte innovador i social.

Joies de línies senzilles i formes geomètriques

Maria Pascual va decidir dedicar-se a la seva passió al mes de febrer. Acabava els estudis d'arquitectura i disseny interior a Londres, i tornava a casa amb la idea clara de convertir en ofici el que sempre l'havia apassionat des de petita: fer collarets i braçalets. Ara ja pot dir que es guanya la vida fent "joietes", com li agrada anomenar les seves creacions, perquè "no són ni joies ni tampoc bijuteria". Els fa de plata xapada amb tres micres d'or, i ja té un model que s'ha convertit en el bestseller : una cadena fina amb l'ull protector turc. Les línies senzilles les combina amb les complexes, i les formes geomètriques, com la dels triangles, l'atreuen per la seva bellesa.

Un coll per al petitó i per al gran

La Nacha pensa que un coll ben escalfat evita sempre grans constipats. Precisament pensant en els seus fills va crear uns pitets que li van quedar la mar de bé.

I per això és va animar a crear després uns colls amples, estampats amb teixits suaus, reversibles i amb decoracions per una banda i forro polar o cotó per la capa interior. Amb l'èxit que va tenir entre les famílies i els més petits de la casa, va fer un pas més: crear-ne per als grans. I ara la seva marca, Babishka, està especialitzada en colls de teixits originals per a tots els membres d'una família. La Nacha assegura que l'entusiasma tant fer-ne que en cada un hi posa molt amor i dedicació. Té colls classificats per temàtiques, com ara la Rock&baby, la Vintage i l'Especial Vintage.

D'altra banda, també fa colls d'abric, mantes i estrelles decoratives cosides a mà per adornar la casa els dies de Nadal d'una manera original, innovadora i artesanal.

Una il·lustració i un quadre per al menjador

Una il·lustració, simpàtica i divertida, sempre agrada. Les que dibuixa Chema Peral, que també les publica en còmics ( Esperando a Jean Michel, publicat a APA-APA Còmics), apassionen. A més, també les estampa damunt de samarretes i de bosses ecològiques gràcies al seu taller TricTaller (www.trictaller.com). Primer fa el dibuix inspirat en l'encàrrec, i després l'estampa, perquè la imatge vagi pel món.

Mentrestant, Núria Parés atrapa amb els seus pinzells el fons del mar. Els peixos i les algues, els arbres i la natura frondosa són alguns dels protagonistes dels seus quadres, pintats de mil i un colors. Contemplar-los és com submergir-se en un món de tranquil·litat, ideal per contemplar des del sofà del menjador.

Bolsos de mil i un estampats

La passió de Ruth Amat és cosir. Quan tenia 35 anys, la mare li va regalar una màquina de cosir, i ara, a punt dels 39 anys, la fa anar amb perfecció. "He recollit teixits dels llocs més inversemblants, com ara de la funda vella d'un sofà que estaven a punt de llençar", diu.

Quan camina, la Ruth es fixa en la combinació de colors que la gent porta posada: "L'altre dia vaig veure un noi que portava una jaqueta blau marí amb uns pantalons verds; em va agradar i l'he aplicada a una bossa". La tendència d'aquesta temporada són els estampats de quadres escocesos i les flors. Tots dos ja els ha portat a bolsos i a necessers de mà. Els interiors estan tan cuidats com els exteriors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF