LOTERIA LA RIFA DE NADAL
Misc 23/12/2013

Catalunya pessiga 30 milions entre tots els premis

Premià de Mar i Barcelona, les localitats més afortunades

Lara Bonilla / Albert Solé / Salvador Almenar
5 min

Premià de Mar / BarcelonaEl verd Tata Martino -que no verd esperança - va portar ahir sort a la responsable de l'administració L'Estel del Poblenou, de Barcelona, que va vendre una sèrie de la grossa de Nadal, el 62.246. Immaculada Clos es va llevar ahir amb el pressentiment que algun dels seus números seria premiat i, per si de cas, li va copiar el vestuari a l'entrenador blaugrana. "El meu marit és molt aficionat del Barça i em va dir que el verd era el color de la sort de Tata Martino, així que m'he posat un jersei del mateix color, i ha funcionat", explicava. Supersticions a banda, Clos va repartir 4 milions d'euros -deu dècims- en un barri "de gent treballadora" que fa 15 anys també va resultar afortunat amb un tercer premi de la rifa de Nadal i l'any passat amb un cinquè. La grossa, però, va estar molt repartida a l'Estat. Leganés, amb 356 milions d'euros, i Arrasate, amb 180, van ser les localitats que van rebre més milions. Catalunya no va rebre una pluja de milions, però va pessigar de pràcticament tots els premis grossos del sorteig de la Loteria de Nadal. En total, una mica més de 30 milions d'euros, gairebé un terç dels quals van anar a parar a diverses localitats del Maresme.

La més afortunada va ser Premià de Mar, on es va vendre íntegrament un dels cinquens premis, el 55.695, que hi va deixar al voltant de set milions d'euros, ja que es van retornar alguns dècims. La majoria de números es van vendre a través de participacions de l'agrupació esportiva de l'escola La Salle de Premià, on juguen joves d'entre 6 i 16 anys. "Som el club més humil que hi ha a tot el Maresme, amb unes instal·lacions modestes, i aquests diners ens aniran molt bé", reconeixia Gregorio Pérez, el coordinador de l'agrupació. Utilitzaran part dels diners per pintar els vestidors, comprar porteries noves i arreglar la bomba de reg del camp de futbol.

La notícia del premi va arribar quan els pares dels jugadors jugaven un partit amistós per celebrar el final de trimestre. Però ahir ningú feia cas dels gols. Al camp, el motiu de celebració era un altre: qui més qui menys havia esgarrapat alguna part d'aquest cinquè premi. "Això és com marcar un gol!", deia Jordi Mercè, l'encarregat del camp i ànima de la celebració improvisada d'ahir. Ell calculava que havia guanyat uns 4.000 euros. El tòpic que el premi ha estat molt repartit es complia a Premià de Mar. Una família explicava que havia guanyat 800 euros, prou per passar un bon Nadal; Gregorio Pérez ja tenia decidit que els seus 10.000 euros serien per pagar el màster que està estudiant, i un dels més afortunats era Joaquim Ramos, el pare d'un dels jugadors, que s'havia quedat amb un talonari sencer: 14.000 euros. "Demà haurem de tornar a anar a treballar, però fa molta il·lusió!", deia, abans de fondre's en una abraçada amb la seva germana Dolors, que explicava que "el millor de tot és que ha estat molt repartit entre totes les famílies". Els pares de l'agrupació havien de vendre un talonari per cada fill, així que avis, germans, cunyats, companys de feina i fins i tot veïns tenien participacions.

"Estem molt contents, perquè és un premi per a tot el poble i revitalitza l'agrupació", assegurava Joan Vidal. A més, hi ha famílies a l'atur. "Ens feia falta. Hi ha gent que ho està passant malament. Hi ha pares que no poden pagar les mensualitats del futbol i ara podran", explicava Mercè, envoltat de càmeres de televisió. Qui no es va quedar amb cap número és el germà Linares, i això que ell sol va vendre 22 talonaris entre "gent senzilla que van econòmicament una mica justets", com reconeixia. Ell és el responsable que l'agrupació esportiva faci 25 anys que juga a la Loteria de Nadal i més de 12 amb el mateix número, segons confirmava Sílvia Badia, la titular de l'administració que havia venut el premi, el primer que reparteix de la rifa de Nadal. Ella no s'havia quedat cap número. "Però donar un premi és una satisfacció encara que no et toqui. Ja sabem que nosaltres venem sort i alegria!", deia.

La sort del Maresme

Premià de Mar es va endur bona part dels milions que van caure a la comarca del Maresme, però Sant Pol de Mar va repartir 3,6 milions d'un dels cinquens premis (60 sèries del 81.854). Més anecdòtiques van ser les fraccions de sèrie que van caure a Pineda de Mar i a Arenys de Mar, que van arrodonir els 10 milions de la comarca. La ciutat de Barcelona en total va ser afortunada amb 6 milions d'euros, 4 dels quals gràcies a la sèrie de la grossa. Els altres 2 milions van arribar gràcies a diferents sèries de dos cinquens premis, i a una d'un quart. La sort també va passar per Tarragona, que va deixar 3 milions repartits amb participacions venudes per un sabater -Xavier Rioné- i el complex educatiu Laboral, on fa uns mesos es va celebrar la macrobeatificació.

La loteria també va deixar un milió a Vilanova i la Geltrú, uns 800.000 euros a la Bruixa d'Or de Sort, i va esquitxar milers d'euros amb cinquens premis a Manlleu, Terrassa, Mataró, Salou, Sant Andreu de la Barca, Balaguer, la Seu d'Urgell, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Olot i Figueres.

Enfarinada de milions a Catalunya

Maresme (10 milions)

Premià de Mar i Sant Pol de Mar es van endur els premis més importants, però també en van caure a Pineda de Mar i Arenys de Mar.

Barcelona (6 milions)

La grossa va deixar 4 milions al Poblenou, i també va premiar les administracions de la plaça Urquinaona, de Les Arenes i del carrer Secretari Coloma.

Tarragona (3 milions)

Un cinquè premi es va repartir amb participacions en un centre educatiu i en una sabateria.

Gelida i Cornellà (5 milions)

Un dels cinquens premis va repartir 2,5 milions a Gelida i 2,5 més al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.

La sort somriu a Manises per cinquè any consecutiu

L'administració número 3 de loteria de Manises i la sort tenen un pacte signat. Per cinquè any consecutiu el punt de venda ubicat al carrer Mestre Guillem d'aquest poble valencià -on hi ha l'aeroport- ha repartit alguns dels premis grossos de la rifa de Nadal. Aquest any l'alegria ha sigut triple per als tres germans que regenten aquest negoci, ja que la sort ha fet que la seva administració, inaugurada l'any 2000, vengués part de la grossa i d'un quart i un cinquè premi. En total, Rafa, Fran i Amparo Sanchis han repartit 4.460.000 euros a gent que, majoritàriament, va comprar els dècims a la finestreta. El 2013 no ha estat l'any que més diners han repartit, però ahir l'alegria dels seus set treballadors era la mateixa que fa dos anys, quan van repartir gairebé 100 milions en vendre íntegrament el segon premi, o que l'any passat, quan van repartir una sèrie de la grossa. Cap dels propietaris apostava perquè la rifa de Nadal tornés a visitar Manises, tot i que la bona ratxa dels últims anys hagi fet créixer, i molt, la venda de bitllets a l'administració número 3. Per sort, per als germans Sanchis la crisi no ha tocat casa seva. El seu negoci ha crescut a poc a poc gràcies al fet que des del 2009 en cada sorteig han venut almenys un gran premi. Amb els tres d'ahir, la feina per al 2014 està assegurada. Per això els propietaris no dubten que si les seves previsions no fallen hauran de contractar més empleats per poder atendre les moltes persones que fan parada a la seva administració quan visiten València. L'exemple de la Bruixa d'Or encara queda lluny, però tota tradició basada en la superstició comença algun dia.

stats