Societat 20/06/2015

Bartomeu Garí: “Hem de continuar i obrir la fossa de Porreres”

Historiador i membre fundador de Memòria de Mallorca. Va dur a terme la investigació que va permetre localitzar la fossa comuna de Sant Joan

M. B.
3 min
Bartomeu Garí: “Hem de continuar i obrir la fossa de Porreres”

MariaBartomeu Garí Salleras (Porreres, 1965) és historiador i membre fundador de Memòria de Mallorca. Va dur a terme la investigació que va permetre localitzar la fossa comuna de Sant Joan. Ha explicat el procés en el llibre La fossa dels Mariandos. Obrir per tancar la història, premi Font i Roig d’assaig 2015.

Avui (per ahir) entregau les restes de tres víctimes del feixisme a les seves famílies. Què ha hagut de passar per arribar fins a aquest punt?

És la primera vegada que s’ha exhumat una fossa, i amb resultats positius. Si no haguessin estat positius, també hauria estat una fita històrica. Ha estat gràcies a Memòria de Mallorca. Des de la seva fundació, un dels objectius clau que es va marcar era l’exhumació de fosses, i ho hem aconseguit. També és gràcies a les famílies, a l’equip d’arqueòlogues i a l’ajuntament de Sant Joan. Molt especialment a Catalina Gaià, que per a nosaltres sempre serà la batlessa de Sant Joan. Ara també és una amiga. I en el darrer moment, gràcies a l’ajuntament de Maria, que ha pagat les proves d’ADN.

Què significa per a vós, com us sentiu?

Ja només amb aquest pregunta se’m posa la pell de gallina. És molt important. Tant jo com la gent de Memòria de Mallorca sempre hem fet feina d’investigació, demanant a les famílies de les víctimes... Però això que hem fet ara són paraules majors. El dia que Cristina Rihuete (l’arqueòloga) em va dir “Tomeu, crec que els hem trobat”... Aquella emoció és una cosa que recordaré sempre.

L’acte d’avui tanca un procés?

Avui els donarem sepultura. Serà un acte d’homenatge, una darrera etapa per tancar el procés, que ha estat llarg.

Com va començar tot?

Fa més de quatre anys. Fina Santiago era consellera i proposàrem investigar les fosses de Mallorca. A mi em va tocar Porreres, Montuïri i d’altres. N’estic molt satisfet. Ara bé, quan vàrem fer la primera palada al cementiri, estava molt preocupat. Si aquesta exhumació no hagués anat bé, això podria haver condicionat futures passes semblants i també hauria afectat la credibilitat de l’associació.

Com vàreu prendre contacte amb les famílies?

Les coneguérem en un acte al mur de la memòria, quan ja estava fet l’estudi. Un dia, al cementiri de Sant Joan, vàrem dur un ram de flors on més o manco hi havia la fossa. Les famílies coneixien la història, ja que dels sis que varen agafar el 36, tres fugiren, i un d’ells ho va expliar.

Per fer l’exhumació no heu tingut cap ajut del Govern. Què esperau del nou pacte?

Home, encara no en sabem els resultats. Si hi ha pacte, tindrem un clau on agafar-nos. A més, la diputada Margalida Capellà ha estat fundadora de Memòria de Mallorca, té una sensibilitat especial, i això és positiu. Dins el programa hi ha l’elaboració d’una llei de fosses. Després de l’experiència de Sant Joan, el que no hem de fer és aturar-nos. La llei s’ha de fer aviat i no n’hem d’haver d’estar pendents. Un punt important és la dotació econòmica. Hem de continuar, i la fossa més representativa és la de Porreres. Amb les famílies no hi haurà cap problema. Hi són i ho demanaran. Després de l’estiu i acabat el procés de Sant Joan, seria bo començar a planficar quina fossa serà la següent. Porreres és una de les prioritàries.

Quantes fosses hi ha a Mallorca?

N’hi ha devers 48. La majoria estan en cementiris, però també en alguna carretera, en zones de desembarc com són les platges, en pous, en penya-segats...

Sant Joan ha creat un precedent?

Ajudarà a normalitzar aquest tema. Tranquil·litzarà els ajuntaments. De vegades ens han tractat de radicals... Veuran que som gent normal. S’ha encetat un procés, i aquest procés es pot fer de dues maneres: amb Memòria de Mallorca caminant sola, com fins ara, o amb el suport de les institucions, que haurien de fer una passa endavant. Volem passes clares i contundents. Una llei de Memòria Històrica i una Llei de Fosses.

stats