ALTA TECNOLOGIA SANITÀRIA
Societat 15/08/2013

'Avatar' a la taula d'operacions

Una extirpació de vesícula, primera intervenció laparoscòpica en 3D d'alta definició a Balears

Albert Travesset
2 min

Palma.El quiròfan 3 de la Policlínica Miramar ha estat objecte d'atenció especial per part de la comunitat mèdica de Balears i dels mitjans de comunicació. Allà, a portes obertes, s'hi ha dut a terme la primera intervenció quirúrgica a les Illes amb una nova tecnologia: la cirurgia laparoscòpica en tres dimensions d'alta definició, una tècnica quirúrgica desenvolupada pel cirurgià mallorquí Antonio de Lacy.

La sala d'operacions de la Miramar ha estat equipada, de manera provisional, amb un aparellatge electrònic que permet visionar en temps real les imatges captades dins del cos del pacient a través d'una pantalla 3D d'alta definició. Els qui han pogut entrar-hi i tot l'equip que ha participat en l'operació s'han hagut de posar les ulleres especials per veure les tres dimensions a la pantalla del quiròfan, ben igual que al cine 3D. La tecnologia laparoscòpica actual, de dues dimensions, no ofereix imatges tan nítides de l'interior del cos humà. Segons el doctor De Lacy, la laparoscòpia en 3D HD "dóna una major seguretat al cirurgià" i una profunditat de camp que "facilita la cirurgia"

Vesícula en 3D HD

En l'operació pionera practicada pel doctor De Lacy, una extracció total de vesícula, s'ha procedit a inserir un tub amb la microcàmera 3D a l'interior de la pacient a través del llombrígol, mentre que l'instrumental necessari per a la ressecció s'ha introduït a través de dues petites incisions a l'abdomen, que no necessiten ni tan sols punts de sutura. D'aquesta manera, la tecnologia laparoscòpica, que ja de per si escurça els terminis de recuperació de la cirurgia, encara beneficia més el pacient amb la reducció del temps de quiròfan, ja que els moviments del cirurgià són més precisos. Antonio de Lacy desenvolupa des de fa dos anys aquesta tecnologia de bracet amb el fabricant japonès Olympus. En provar-ne el primer prototip, "realitzar un 'superpunt' -sutura intracorporal- en 2D, em va costar 59 segons; quan ho vaig fer en 3D, vaig trigar-ne 36. Vaig quedar impressionat", afirma De Lacy, qui confessa "haver vist coses anatòmicament que no havia pogut veure mai ni en disseccions". En intervencions colorectals o d'aparell digestiu, l'estalvi de temps de quiròfan pot arribar al 50%.

Encara no és possible ser intervingut a les Balears amb tecnologia laparoscòpica en 3D HD. El grup Juaneda està negociant la incorporació d'aquesta tecnologia al seu catàleg de serveis. L'equipament necessari costa al voltant de 100.000 euros.

stats