Publicitat
Publicitat

SALUT

Armando Peruga: “La indústria tabaquera intenta captar no fumadors cap als cigarrets electrònics”

Lidera des de l'OMS la lluita contra el tabaquisme

Armando Peruga lidera des de l’OMS la lluita contra el tabaquisme. Alerta dels riscos dels cigarrets electrònics i de les estratègies de la indústria tabaquera per captar els no fumadors.

Els últims estudis demostren que els cigarrets electrònics no són innocus.

La publicitat dels cigarrets electrònics diu que només és vapor d’aigua però no és cert. Contenen tòxics i agents cancerígens.

I en alguns casos, en nivells superiors als del tabac convencional.

En general, els cigarrets electrònics tenen menys tòxics i en menor quantitat que els cigarrets però una cosa que ens preocupa molt és que n’hi ha alguns que contenen substàncies en nivells iguals o superiors als d’alguns cigarrets convencionals. I això és un toc d’atenció. No són innocus. Alguns cigarrets electrònics podrien ser menys nocius però insistim molt en el podrien. No volem negar aquest potencial però s’ha de demostrar.

I no està demostrat?

No. Perquè les conclusions es basen en la quantitat de tòxics dels e-cigarrets, però falta estudiar el procés amb el qual aquests tòxics s’incorporen al cos i quina és la reacció.

¿Fins que no hi hagi més estudis l’OMS no en prohibirà l’ús?

Fins que no els aprovi una autoritat regulatòria governamental aconsellem no utilitzar-los, però aquesta és una postura que estem revisant. S’ha de reconèixer que els cigarrets electrònics han vingut per quedar-se i molts països els estan permetent. I l’OMS, que no té cap capacitat reguladora, el que diu és que, ja que són aquí, els regulem de manera que siguin el mínim de nocius possible. I, si s’han de promoure, que sigui només entre els fumadors.

¿És preferible fumar un cigarret electrònic que un de convencional?

No estem en condicions de dir que és preferible però, si fos així, s’ha de fer en certes condicions: que els tòxics siguin com menys millor i que protegim les persones que no volen estar exposades a cap fum.

Dos estudis han demostrat que també són un risc per al fumador passiu. ¿El camí, doncs, és prohibir-los en espais tancats, com el tabac?

Estem convençuts que aquesta mesura, tard o d’hora, s’haurà de prendre. Primer, perquè l’exposició no és innòcua, no tenen risc zero. Segon, s’ha de recordar que entre el 60% i el 80% dels fumadors volen deixar de fumar i el que busquen són oportunitats per fer-ho. Els espais lliures de fum ho són. I tercer, ara els joves ja veuen com a normal no fumar en un bar, i això se’n va en orris amb el cigarret electrònic.

¿Tira per terra els esforços antitabac fets fins ara?

La indústria tabaquera no vol que deixis de fumar sinó que, quan vagis a un bar i no ho puguis fer, fumis un e-cigarret. I ens preocupa que això estigui diluint el missatge essencial, que és el de deixar de fumar. A més, els cigarrets electrònics no són l’única alternativa a deixar de fumar, a part que tenen baixa eficàcia.

¿Els preocupa que els cigarrets electrònics siguin la via d’entrada al tabac per als no fumadors?

Molt. A la indústria tabaquera convencional no li interessa perdre el negoci del tabac, està intentant atreure cap a aquests nous productes joves no fumadors perquè, si el dia de demà els poden passar al cigarret convencional, doncs ho intentaran. La lògica empresarial indica que és una possibilitat seriosa que els cigarrets electrònics siguin la porta d’entrada, almenys, a l’ús de la nicotina i, possiblement, a l’ús del tabac.

Què impedeix als governs prohibir-los en espais tancats?

A la indústria de l’hostaleria se li ha dit que pot guanyar clients si deixa fumar cigarrets electrònics. Això s’aclarirà quan l’OMS i altres organismes puguin fer recomanacions en aquesta línia.

I quan les farà l’OMS?

Les hem de presentar abans de final de mes, i en un o dos mesos més es faran públiques perquè els governs les debatin a la reunió que tenen al novembre. Però el que nosaltres proposem i el que aprovin els països pot ser diferent.

Els fabricants neguen els riscos de l’e-cigarret

L’Associació Nacional del Cigarret Electrònic (ANCE) nega que el fum dels e-cigarrets tingui impacte en els fumadors passius, com sostenen dos estudis que aquesta setmana ha presentat l’Institut Català d’Oncologia. “En el vapeig no existeix la figura del vapejador passiu, ja que el vapor del cigarret electrònic no representa cap risc per a la salut de les altres persones presents a la sala”, assegura l’entitat en un comunicat. Afegeix que en vapejar no es produeix una combustió, com passa quan es fuma tabac, sinó una condensació, i sosté que el vapor del cigarret “desapareix de l’atmosfera en un màxim d’11 segons”. Segons una enquesta elaborada per una empresa del sector, els fumadors recorren al cigarret electrònic com a alternativa al tabac, i 7 de cada 10 enquestats diuen que han experimentat millores físiques. A l’Estat hi ha 80.000 fumadors de cigarrets electrònics i més de 3.100 punts de venda -més 4.000 estancs que els comercialitzen-, que mouen 24,6 milions d’euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF