Misc 08/08/2013

Arguments per a la "inconstitucionalitat"

Maria Ortega
2 min

Barcelona.La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) busca ara sumar aliats. Perquè el recurs que vol presentar al Tribunal Constitucional contra l'anomenada llei antidesnonaments del PP vagi endavant necessita l'adhesió de 50 diputats o senadors i el termini legal per presentar-lo expira el 16 d'agost. La PAH considera que hi ha, com a mínim, sis motius d'inconstitucionalitat en el text de la llei.

1. Dret a l'habitatge

Es fixen criteris estrictes sobre qui pot mantenir la casa i qui no

La PAH qüestiona que la llei estableix uns criteris fixos per poder mantenir la casa sense deixar marge a la interpretació. Un punt que, segons diuen, "deixa en suspens" el dret a l'habitatge recollit a la Constitució i no dóna marge als jutges per ajustar les decisions a cada família.

2. Vulnera drets dels nens

Dóna més protecció a les famílies amb menors de tres anys

Una de les condicions que es fixen a la llei per poder agafar-se a la moratòria de desnonaments és que a la família hi hagi menors de tres anys. La PAH denuncia que és un criteri injustificat perquè qualsevol nen queda exposat quan viu un desnonament, amb independència de la seva edat.

3. Poca concreció

Falta de mesures per a un fons social d'habitatge de lloguer

També lamenten que s'hagi concretat molt poc la creació d'un fons social d'habitatge de lloguer, que la llei es limiti a dir que "s'encomana" al govern central que "promogui" amb el sector financer aquest fons per a persones desnonades. Critiquen que no hi ha ni terminis fixats ni condicions i, per tant, no és una resposta a una situació d'emergència com l'actual.

4. Indefensió

No s'obliga els jutges a estimar si hi ha clàusules abusives

La llei dóna l'opció als jutges d'estimar clàusules abusives d'ofici, però no n'hi ha cap obligació. A més, el text fixa un termini d'un mes per poder denunciar aquestes clàusules des del moment de la publicació al BOE. La PAH critica, a més, que en el moment de la publicació no es va informar els afectats i que això vulnera la tutela efectiva de l'Estat.

5. Sense principi d'igualtat

Dóna més possibilitat d'apel·lació al creditor que al desnonat

Ofereix la possibilitat de denunciar clàusules abusives, que el jutge ho faci d'ofici o a instàncies de la part executada, però no modifica la llei d'enjudiciament civil en el punt en què limita l'apel·lació a la part creditora. I denuncien que això crea una situació de desigualtat: es dóna més eines a la part més forta.

6. Venda extrajudicial

Pot deixar en mans dels notaris la funció jurisdiccional

La PAH denuncia finalment que la llei fa referència a l'execució o venda extrajudicial, un sistema que, com apunta la PAH, deixa en mans dels notaris i no dels jutges la funció jurisdiccional.

stats