Societat 05/08/2013

Aquest estiu, vacances més a prop

La crisi econòmica ha empès molta gent a fer unes vacances més a la vora i més barates. Us presentem els 10 destins que triomfen aquest estiu

Thaïs Gutiérrez
5 min

Barcelona"La gent no vol deixar de fer vacances, però la crisi ha portat a buscar les opcions més econòmiques". Ho explica Martí Sarrate, vicepresident de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), que aquest any apunta que els viatges a l'estiu augmentaran un lleuger 3% o 4% respecte a l'any passat. És una dada positiva en un sector -el turisme interior- que està patint molt la crisi.

Des de l'ACAV expliquen que aquest any, com ja ha passat en els últims, la tendència és viatjar més a prop i reduir el pressupost i els dies que es passen fora. L'augment de l'atur a l'Estat i la reducció salarial que han patit molts treballadors han afectat la manera que tenim de fer vacances i el sector turístic fa anys que ho percep, però no són completament pessimistes. "La gent necessita fer vacances i nosaltres hem sabut adaptar l'oferta a tot tipus de necessitats, des de les famílies fins als grups d'amics, amb un ventall de preus diferents perquè ningú hagi de renunciar a viatjar", explica el vicepresident de l'ACAV.

D'altra banda, també noten que molta gent s'ha esperat fins a última hora per reservar els viatges, amb l'esperança de trobar alguna oferta, tot i que les agències de viatges aconsellen reservar amb antelació. Us presentem una llista dels 10 viatges que més estan triomfant aquest estiu.

1 . Costa catalana

Quilòmetres de platja pròxima i a bon preu

Sigui la Costa Brava, la Costa Daurada o la costa de Barcelona, aquests destins tenen dues característiques molt importants per a aquest estiu: són a prop i poden ser econòmics. És per això que molta gent ha optat aquest any per passar uns dies a les platges catalanes, on hi ha la possibilitat de llogar un apartament o passar uns dies en un hotel "a preus molt competitius, a vegades més barat fins i tot que quedar-se a casa", segons explica Martí Sarrate.

2 . Illes Balears

Un dels destins més buscats per a aquest estiu

Les illes Balears són el destí de platja preferit pels turistes de l'Estat, segons les dades de l'agència de viatges online Expedia. En el seu rànquing anual de platges més buscades, aquest estiu hi ha en primera posició algunes de les cales de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, que ja s'han convertit en tot un clàssic de l'estiu tant per als visitants de l'Estat com per als d'altres països europeus.

3 . Creuers

L'opció més econòmica per conèixer el Mediterrani

El sector dels creuers continua creixent en nombre de reserves tot i la crisi, especialment els del Mediterrani, que s'han convertit en un dels viatges més de moda. El vicepresident de l'ACAV explica que els creuers "són una de les opcions més barates que es poden trobar actualment, ja que l'àmplia oferta permet oferir preus molt competitius". Això, lligat a la possibilitat de conèixer diferents països del Mediterrani en pocs dies, fa que moltes famílies optin per aquest tipus de viatge.

4 . Illes Canàries

Platges, calor moderada i turisme actiu

L'arxipèlag canari és el segon destí en el rànquing de platges més buscades del portal Expedia. Tot i que la distància pot ser un problema, l'oferta de vols low cost fa que les Canàries siguin més pròximes al turista de l'Estat. El seu clima temperat i la possibilitat de fer-hi turisme actiu, com senderisme i esports nàutics, les converteixen en un destí molt de moda entre els joves i les famílies amb fills petits.

5 . Capitals europees

París, Londres i Berlín, destins clàssics

Hi ha coses que no canvien mai, i en el sector del turisme el que no canvia són els viatges a les grans ciutats d'Europa, com París, Londres i Berlín, que aquest estiu -com molts altres- són una de les opcions preferides. La proliferació de vols low cost i les múltiples opcions d'allotjament econòmic atreuen molts turistes a aquestes ciutats. L'ACAV explica que a diferència del que passava abans de la crisi, actualment els turistes intenten reduir les despeses en hotels, restaurants i compres i buscar en canvi els serveis gratuïts o més econòmics que ofereixen les ciutats.

6 . Itàlia

Un destí de tota la vida que ofereix algunes novetats

És un altre dels destins clàssics de l'estiu, que ofereix preus econòmics si es busquen allotjaments a bon preu i que permet fer ruta per algunes de les ciutats més boniques del món, com Venècia, Florència i Roma. Des de les agències de viatges han detectat que l'illa de Sardenya i la regió de la Pulla, al sud del país, fins ara no gaire conegudes pels turistes estrangers, s'han convertit en dos nous destins molt demanats gràcies a les seves platges i a un interior on encara es pot trobar la Itàlia autèntica i poc massificada.

7 . Croàcia

El país mediterrani més de moda entre els turistes

És un dels destins que s'està posant més de moda en els últims anys, segons expliquen des de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges, sobretot entre el segment de turistes de 35 a 55 anys, amb un poder adquisitiu mitjà i ganes de conèixer nous països d'Europa. Les seves platges, les illes i l'interior verd del país permeten fer rutes d'alguns dies. L'únic problema del seu èxit és que algunes zones, com Dubrovnik, comencen a patir una certa massificació en els mesos d'estiu.

8 . Àustria

Un viatge que té cada cop més adeptes

Àustria és un altre dels països europeus que guanyen protagonisme en els viatges d'estiu, segons l'ACAV, juntament amb Suïssa. Són viatges de mitjana distància que destaquen entre els més buscats per a aquest estiu. La possibilitat de combinar visites a ciutats històriques com Viena i Salzburg amb l'oferta de naturalesa, especialment als Alps, és un dels seus grans atractius i bon reclam per al turisme familiar.

9 . Marroc

Torna amb força un destí molt pròxim

Després de desaparèixer durant un temps de la llista de destins preferits, el Marroc està tornant amb molta força, segons les agències de viatges. La proximitat i la competitivitat dels preus lligades a una oferta molt variada han convertit aquest país del Magrib en un dels més buscats aquest estiu. És una bona opció tant per als viatgers amb un pressupost més reduït com per als que tinguin més diners per gastar, i permet fer des d'estades curtes fins a viatges més llargs per als que vulguin conèixer el país a fons.

10 . Estats Units

Ciutats imponents i viatges de noces

Dins dels viatges de llarga distància, que són els que baixen més aquest any, els Estats Units són un dels destins que més es mantenen. Dins de la gran oferta turística que té el país nord-americà, destaquen les ciutats de Nova York, Las Vegas i Miami entre les preferides pels viatgers de l'Estat, segons dades del portal de viatges Expedia. Moltes agències de viatges també han detectat que els Estats Units són un destí molt buscat entre les parelles que fan un viatge de noces a l'estiu, un segment que no està patint tant la crisi com els altres i que es manté en bona forma.

stats